Este potențial în domeniul HoReCa, pe segmentul hoteluri și pensiuni, la noi în țară? Hmm, hai să vedem!
Conform Institutului Național de statistică – la 31 iulie 2018 existau 8449 structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, cu 544 mai multe decât la aceeaşi dată a anului 2017.
Dintre acestea 821 sunt pensiuni agroturistice, 1709 pensiuni turistice, 1633 hoteluri, 695 vile turistice, 533 bungalouri, 318 hosteluri , cabane turistice şi moteluri (fiecare cu câte 231) şi 278 alte tipuri de structuri de cazare turistică. Creşteri mai mari s-au înregistrat faţă de 31 iulie 2017 la pensiuni agroturistice (cu 265 mai multe), bungalouri (cu 99 mai multe) şi pensiuni turistice (cu 43 mai multe).
Numărul structurilor de primire crește în fiecare an. Asta înseamnă mai multă concurență pentru tine și mai mulți turiști în țară.
Săptămâna trecută am scris 5 Idei de marketing pentru afacerea ta HoReCa – restaurante și baruri iar dacă nu l-ai citit încă, poți da un click aici.
Ps. Îți recomand să îl citești, chiar dacă nu deții un restaurant sau bar, deoarece sunt câteva idei de marketing universal valabile.
Astăzi îți povestesc despre:
5 idei de marketing pe care le poți folosi în afacerea ta HoReCa – Hoteluri și pensiuni.
1. Prezintă bine unitatea de cazare și locația
Cele mai importante criterii pe care un turist le are în vedere atunci când alege o cameră de hotel sunt:
- aspectul camerei, curățenia și dotările,
- prețul,
- distanța față de principalele obiective turistice.
Cum răspunzi acestor criterii?
În primul rând, turiștii străini și nu numai caută informații despre unitatea de cazare pe internet. Se uită la fotografii, citesc recenzii, se uită pe hartă să vadă unde e localizată, după care iau o decizie.
Pentru a putea tranforma criteriile lor în avantaje expunerea cât mai ușoară a informațiilor ce privesc hotelul sau pensiunea ta este foarte importantă.
Pentru asta, ai nevoie de un site care să se încarce rapid, să fie ușor de folosit și să pună la dispoziție informații ca:
– Descrierea specificului hotelului,
– Descrierea facilităților pe care le oferi,
– Numărul de camere disponibile,

– Informații de contact – Aici puteți să adăugați pe site și un buton de live chat în care potențialul client să vă poată întreba ușor anumite aspecte legate de hotel și de cazare
– Adresa și harta locației,

– Fotografii profesioniste cu hotelul, camerele și facilitățile incluse,
– Recenzii de la foști clienți
– Prezintă conținutul de pe site în minim 2 limbi – Română și Engleză
2. Promovează-ți locația pe site-uri de specialitate
Majoritatea hotelurilor și pensiunilor din România sunt prezente pe site-uri de specialitate, unde turiști pot intra să rezerve o cameră la hotelul sau pensiunea ta.
De ce să nu fii prezent pe aceste site-uri, când piața ta țintă se află acolo. Crează-ți cont pe aceste site-uri sau ia legătura cu cei ce se ocupă de asta, oferă-le imagini profesioniste cu locația ta și toate informațiile necesare.
Site-uri de specialitate:
Nu uita însă și de site-urile de recenzii – www.tripadvisor.com sau Locația Google.
Prezența ta pe aceste site-uri nu îți vor aduce doar clienți ci te va ajuta să devii și o autoritate în domeniu. Cei de la Booking și Tripadvisor oferă premii celor mai votate hoteluri și pensiuni sau celor ce au note mari la recenzii etc – un premiu frumos de pus în recepția unității tale de cazare HoReCa și pe site.

3. Nu uita de mediul offline
În domeniul HoReCa, promovarea în mediul online trebuie să meargă în același timp cu sora geamănă – promovarea offline.
Nu ne bazăm doar pe promovarea din gură în gură și poziționarea cărților de vizite la recepția unității de cazare.
Pentru a te promova eficient în mediul offline trebuie să te asiguri că ai pliante frumos realizate, utile și pe a căror impact îl poți măsura direct.
Recomandat ar fi ca pe pliante să nu fie doar date despre unitatea ta de cazare ci și câteva obiective turistice din zonă. Astfel persoana care primește acel pliant va fi mai tentat să păstreze pliantul și poate să îl dea mai departe decât să îl arunce la primul coș.
Dacă vrei ca pliantul să fie și mai util pentru ambele părți, include o ofertă unică de vânzare sau un discount atractiv, ambele cu un cod (exemplu SejurRevelion20) si un termen limită (Exemplu: Promoția este valabilă până în data de…).
Pliantele pot fi distribuite la evenimente și conferințe de profil, pot fi plasate în cameră, la recepție sau pot fi înmânate direct de către angajații unității de cazare direct turiștilor ce se cazează.
După mine, cea mai frumoasă promovare offline poate fi făcută la târgurile de
turism atât din România cât și din afară.
De ce? Simplu! Pragul târgurilor de turism este călcat de către publicul tău țintă. Aici vin oameni care caută oferte bune pentru a își petrece vacanța, pentru a se relaxa sau poate pentru a crea un team building sau o tabără.

Așa că:
-verifică când va fi următorul târg de turism la care poți participa
– crează-ți propriul stand ”branduit” cu logoul și cu imaginile specifice unității de cazare
-scoate în față lucrul cu care te diferențiezi – acel element wow care îi va atage pe oameni ca un magnet la standul tău.
Dacă unitatea ta de cazare are un specific tradițional românesc – poți îmbrăca oamenii care vor sta la stand în straie popular tradiționale și să servească vizitatorii cu preparate specifice zonei. Poți bune și un mic balot de fân pe care să stea și să studieze pliantele și ofertele potențialii clienți.
Nu uita însă, că la aceste târguri, oamenii caută oferte speciale așa că poți crea pachete de cazare cu all inclusive, sau poți da ca și bonusuri mici excursii sau tururi ghidate.
Găsești lista târgurilor de turism aici – https://www.anat.ro/targuri-turism/
4. Fii o gazdă bună și folosește feedback-ul clienților tăi pentru a-ți îmbunătăți activitatea în HoReCa
Oamenii vin în vacanțe pentru a se relaxa sau pentru a descoperi alte orașe și/sau culturi. Fă-le șederea cât mai plăcută.
Selectează-ți cât mai bine persoana de la recepție pentru că ea va lua prima dată contact atunci când clienții vor intra în unitatea ta de cazare. Un zâmbet larg și orientat către soluționarea tuturor problemelor îți va aduce multe recenzii pozitive.
Ține legătura constant cu clienții cazați deja în hotel și întreabă-i cum se simt sau cu ce le mai poți fi de folos. Atenție însă, să nu îi agasezi prea mult.

În timpul check-out poartă o mică conversație cu clienții tăi și întreabă-i:
– Cum a fost șederea în unitatea ta de cazare?
– Care a fost lucrul care i-a deranjat pe timpul șederii? Cum l-ai putea îmbunăți?
– Ce le-a plăcut?
– Dacă vor reveni la tine sau dacă te vor recomanda (le poți sugera asta sau mai bine, crează un program de recomandări, care să ofere un beneficiu concret atât clienților care te recomandă cât și celor care au primit recomandarea. În acest sens poți folosi Referal Candy. E gratuit timp de o lună.)
Folosește feedback-ul primit pentru a putea să îți îmbunătățești activitatea.
„Statisticile sugereaza ca atunci cand clientii se plâng, proprietarii afacerilor si managerii ar trebui sa fie bucuroși. Clientul care are plângeri reprezintă întotdeauna o oportunitate pentru afaceri mai bune.”
– Zig Ziglar
5. Organizează evenimente
Revelion, Crăciun, Ziua Îndrăgostiților, cursuri de dans, degustări de vinuri, tabere de pictură, de yoga, de schi sau pentru copii…
Orice eveniment, mare sau mic poate aduce potențiali clienți. Creează evenimente tematice pentru grupurile de turiști ca: Seri tradiționale românești cu mâncare tradițională și dansuri populare, seri cu foc de tabără și grătar, seri de film în aer liber sau dacă ai o piscină poți crea petreceri la piscină – petreceri private doar pentru cei ce sunt cazați la hotel.

Orice idee pe care o ai o poți realiza într-un eveniment fantastic. Urmărește să le oferi clienților tăi o experiență unică. Urmează trendurile din ziua de azi, ale generației milenare – dispusă să petreacă și să plătească pentru evenimente ce le oferă amintiri frumoase, de neuitat.
Idee bonus 1: Fii acolo pentru clienții tăi.
Acel extra 1 % de atenție, grijă și efort se va vedea în recenziile și încasările tale.
Idee bonus 2: Folosește Facebook Ads, într-un mod eficient
Am detaliat subiectul în 2 articole: Partea I și Partea a II-a.
Lista ideilor de marketing pentru afacerea ta din HoReCa – Hoteluri și pensiuni poate continua. Însă dacă vei aplica câteva sfaturi din acest articol dar și din articolul pentru restaurant și baruri nu vei fi doar un număr într-o statistică, ci și un brand de care oamenii să vorbească de bine.
Suntem curioși și vrem să te ajutăm, așa că te rog să ne lași în comentarii răspunsul la întrebarea : ” Cu ce probleme de marketing din domeniul tău, HoReca, te confrunți?”
Adelina Elena Ababei
Co-fondator DAR Media Marketing & Social Media lover.
