Atrage mai mulți clienți de Crăciun: 12 strategii de Marketing pentru magazinul tău online

Atrage mai mulți clienți de Crăciun: 12 strategii de Marketing pentru magazinul tău online

Black Friday a deschis sezonul cumpărăturilor, iar acum, pe măsură ce tot orașul e îmbrăcat în haine de Crăciun, realizezi că a perioadă plină de oportunități pentru tine și afacerea ta. 

În această perioadă aglomerată a anului, când toată lumea pare să caute cadoul perfect, pentru cei dragi sau pentru Secret Santa, magazinul tău online are ocazia să iasă în evidență. Este important să știi, din timp, cum să atragi atenția clienților, care sunt deja pregătiți să cumpere, dar care sunt bombardați cu mii și mii de opțiuni.

Secretul pentru a te remarca în această perioadă nu este doar cel de a avea produse sau oferte bune, ci trebuie să înțelegi cum oamenii se raportează la brandul tău. În plus, strategia ta de marketing, trebuie să meargă pe mai multe ”fronturi” pentru a obține cât mai multe vânzări. Acest lucru te va ajuta să creezi promoții care să vorbească direct audienței și să le satisfacă nevoile perfect.

Ținând cont că, anul acesta se așteaptă ca vânzările online în perioada sărbătorilor să fie cu peste 10% mai mare față de anul anterior, acum este momentul perfect să începi strategia ta de marketing pentru Crăciun. 

În acest articol, am selectat pentru tine,

12 idei de marketing pentru Crăciun care te vor ajuta să dai strălucire magazinul tău online.

Hai să vedem despre ce este vorba:

1. Profită de puterea e-mailului și realizează campanii tematice 

Nu uităm email-urile nici de Crăciun. Dacă ai deja o bază de emailuri, este important ca, foștii tăi clienți, abonații la newsletter sau clienții recurenți din baza ta de date să primească primii oferta de Crăciun, frumos ambalată în spiritul sărbătorilor.

Doar ei sunt susținătorii tăi principali, nu?

Pregătirea campaniei tale de email-uri

Înainte de a trimite email-uri noi de Crăciun, e bine să te uiți la cele de anul trecut. Ce a mers bine? Ce nu a funcționat? Învață din aceste experiențe pentru a avea mai mult succes anul acesta.

Iată ce ar trebui să verifici:

Ce produse s-au vândut cel mai bine? Poate ar fi bine să le promovezi din nou.

Ce oferte au fost populare? Gândește-te să le refaci sau să le adaptezi.

Ce grupuri de clienți au cumpărat cel mai mult? Focalizează-te pe ei în campania ta.

Ce nu a atras atenția anul trecut? Evaluează dacă merită să le încerci din nou sau să le schimbi.

Ce cumpărături au făcut clienții de Black Friday? Aceste informații îți pot da indicii despre ce vor cumpăra oamenii în continuare.

Răspunsurile la aceste întrebări pot ghida deciziile tale de marketing, crescând șansele de succes ale campaniei tale. 

Ce să incluzi într-un e-mail de Crăciun?

Dincolo de tematica festivă, e-mailurile de Crăciun pot include elemente precum oferte, vouchere și reduceri, idei de cadouri, produse de sezon, mesaje festive și chiar rezumatele anului tău. Alege conținutul care se potrivește cel mai bine afacerii tale și nevoilor clienților tăi.

Uite câteva exemple de la alte branduri:

Oferta de Craciun de la Librex
Oferta de Craciun de la Elefan

Sursă foto: elefant.ro

P.s. Dacă vrei să ai o campanie de e-mail eficientă, nu omite să citești articolul nostru cu Cei 3 Piloni Esențiali ai unei campanii de Email Marketing de Crăciun.

2. Realizează un Ghid pentru Cadouri cu produsele tale de sezon

De câte ori nu ai stat să te gândești, oare ce să îi iei cadou surori tale, colegului de muncă la Secret Santa sau vecinului? Și de fiecare dacă ai ajuns la clasicele cadouri – șosete și căni.

Hm, dar dacă ai fi găsit un ghid pentru cadouri la unul dintre magazinele tale preferate, te-ar fi ajutat să faci o alegere mai bună în materie de cadouri? Da!

Ghidul de cadouri poate fi un instrument ideal pentru clienții tăi.  

Acest ghid trebuie creat cu scopul de a ajuta utilizatorii să găsească cadourile ideale, ușurându-le procesul de selecție prin organizarea clară și recomandări adaptate nevoilor lor. Poți structura ghidul cu secțiuni dedicate diferitelor persoane, pasiuni și interese, oferind sugestii pentru o gamă largă de produse de sezon. 

De asemenea, ai posibilitatea de a include opțiuni pentru cumpărătorii de ultim moment sau pentru cei cu un buget limitat. 

Prin crearea unui ghid sub forma unui articol pe blog, a unui ebook de descărcat sau prin crearea unei pagini speciale în site cu produsele ce pot intra în acest ghid. Crând acest ghid, nu doar că îi ajuți pe clienți să aleagă mai ușor cadoul perfect, dar și contribui la creșterea vizibilității magazinului tău, atrăgând astfel mai mulți vizitatori spre produsele tale.

Uite cum au făcut alte branduri acest ghid. Cei de la Reserved, au creat ghidul direct pe site-ul lor ca și o categorie și au comunicat ghidul în email.

Ghid de cadouri de Craciun de la Reserved
image 2

Sursă foto: reserved.com

Cei de la Sephora au creat și ei ghidul de cadouri direct pe site și l-au împărțit în mai multe categorii.

Ghide de cadouri de craciun de la sephora
image 5

Sursă foto: sephora.ro

3. Concursuri pe Social Media: Giveaway-uri de Sărbători pe Facebook și Instagram

Ce zici de un concurs?

Concursurile pe Facebook și Instagram în perioada sărbătorilor sunt metode excelente de a-ți promova afacerea, de a-ți extinde audiența și de a atrage noi clienți. 

Oferirea de premii speciale este întotdeauna atractivă pentru cumpărători, dar devine și mai tentantă în perioada sărbătorilor, când cheltuielile sunt mari și căutarea cadoului perfect este în plină desfășurare.

Pentru a capta atenția publicului în această perioadă și a te ”plia”cu spiritul generos al sezonului, iată o idee de giveaway pe Facebook și Instagram care te va ajuta să îndeplinești obiectivele tale de marketing, în timp ce răspândești bucurie și crești nivelul de angajament:

Exemplu de Concurs:

Organizează un concurs de fotografie cu tematică de Crăciun pe ambele platforme. Încurajează clienții să posteze imagini cu produsele cumpărate de la tine, într-un decor festiv oferindu-le un cadou gratuit sau o reducere considerabilă. Aceasta nu doar că îți va spori vizibilitatea, dar va aduce și un element de distracție și originalitate campaniei tale.

Alte idei simple de concursuri pentru sărbători:

 • Urări: Invită urmăritorii să lase o urare de sărbători pentru cineva drag în comentarii și oferă un premiu pentru cea mai emoționantă sau creativă urare.
 • Cadouri de la Moș Crăciun: Solicită urmăritorilor să scrie în comentarii despre un cadou amuzant / inedit/ neașteptat pe care l-au primit de la Moș Crăciun și alege aleatoriu un câștigător pentru un premiu surpriză.
 • Părerea clienților: Încurajează clienții să lase recenzii sau opinii despre produsele tale, oferind recompense pentru acestea.

Aceste concursuri nu numai că sunt distractive, dar ajută și la creșterea implicării comunității tale online. Ele oferă o modalitate excelentă de a interacționa cu urmăritorii tăi și de a-ți promova brandul într-un mod care răspândește bucuria sărbătorilor.

4. Vânzări flash și FOMO de Crăciun

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii sunt dispuși să stea la cozi lungi atunci când apare un nou produs Apple? Nu este doar entuziasmul pentru tehnologie, ci și efectul puternic al marketingului bazat pe FOMO. Același principiu poate fi aplicat în mod eficient în campaniile tale de Crăciun.

În perioada sărbătorilor, sentimentul de FOMO poate fi amplificat. Clienții nu vor să rateze ofertele speciale sau produsele exclusive. Aceasta este ocazia perfectă pentru a organiza vânzări flash și a oferi oferte pe timp limitat. Asemenea cozilor pentru noul iPhone, ofertele tale de Crăciun pot crea un sentiment de urgență și exclusivitate.

De exemplu, vânzările flash de Crăciun, cu numărătoare inversă și stoc limitat, pot motiva clienții să acționeze rapid pentru a nu pierde ofertele. Aceasta nu doar că sporește vânzările, dar și creează o poveste pe care clienții o vor împărtăși, contribuind la dovada socială a popularității produselor tale.

Pune accent pe:

 • Oferte pe termen limitat: creează un sentiment de urgență cu oferte disponibile doar pentru o perioadă scurtă.
 • Numărătoare inversă: arată timpul rămas până la încheierea ofertei pentru a stimula acțiunea rapidă.
 • Acces exclusiv: oferă clienților senzația că fac parte dintr-un grup select cu acces la oferte speciale.
 • Dovadă socială: utilizează recenziile și testimonialele clienților pentru a arăta popularitatea produselor tale.
 • Transport gratuit: adaugă o valoare suplimentară la achiziții, încurajând clienții să finalizeze comanda.
 • Stoc limitat: informează clienții despre cantitatea limitată a produselor, stimulând dorința de a cumpăra înainte de epuizarea stocului.
 • Pop-up-uri: utilizează pop-up-uri pe site-ul tău pentru a atrage atenția asupra ofertelor speciale de sărbători.

Folosind aceste tactici, poți să captezi interesul clienților tăi și să le oferi o experiență de cumpărare ușoară, încurajându-i să revină chiar și după sărbători.

5. Colaborări cu influenceri

Vrei o campanie care să ”stârnească” atenția unui public mai larg de sărbători? Colaborează cu influenceri / creatori de conținut. 

Crăciunul este un moment de vârf pentru cumpărături, iar o campanie eficientă poate face diferența pentru afacerea ta. Integrând influencerii în strategia ta de marketing, îți vei extinde semnificativ audiența.

Beneficiile colaborării cu influenceri în campaniile de Crăciun:

 • lucrând cu influenceri, brandul tău va ajunge la un public mai mare și divers.
 • aceștia pot influența deciziile de cumpărare ale urmăritorilor lor, oferindu-ți un avantaj competitiv.
 • aceste colaborări adaugă un element de autenticitate campaniilor tale, sporind șansele de conversie.

Exemplu de Strategie de Colaborare:

Influencerii pot crea conținut unic, de la videoclipuri creative la postări pe rețelele sociale, prezentând produsele tale într-un mod care rezonează cu audiența lor. 

Lasă un influencer să preia controlul asupra conturilor tale de social media pentru o zi, pentru a atinge un alt nivel de vizibilitate.

Prin această metodă, vei putea să te conectezi cu publicul într-un mod autentic, profitând de autoritatea și creativitatea influencerului pentru a-ți crește vânzările în perioada sărbătorilor de Crăciun.

6. Seturi special pentru fiecare membru al familiei.

Cumpărăturile de Crăciun pot fi dificile, mai ales atunci când ai de ales cadouri pentru fiecare membru al familiei. 

Diferențele de vârstă, pasiunile și interesele fiecărei persoane în parte fac acest proces și mai provocator. Cu toate acestea, magazinul tău online poate oferi soluția perfectă: seturi de cadouri special concepute pentru fiecare categorie de destinatari.

Pentru a face cumpărăturile de Crăciun mai ușoare pentru clienții tăi, creează categorii în magazinul tău online, precum “Cadouri pentru Mama”, “Cadouri pentru Iubită”, “Cadouri pentru Colega de Birou”, “Cadouri pentru Soacră” sau “Cadouri pentru Soție”. În fiecare categorie, oferă o selecție de produse potrivite, cum ar fi seturi de creme și produse de îngrijire personală, bijuterii elegante sau alte articole sezoniere care pot fi dăruite.

De exemplu, pentru categoria “Cadouri pentru Mama”, poți include seturi de îngrijire personală sau bijuterii personalizate. Pentru “Cadouri pentru Colega de Birou”, oferă accesorii de birou sau o agendă personalizată. 

Creând aceste seturi speciale, nu doar că vei ajuta clienții să găsească rapid cadoul perfect, dar vei adăuga și o valoare unică la produsele tale. Astfel, atragi o gamă largă de clienți și sporești vânzările magazinului tău online în această perioadă aglomerată.

Cei de la F64 au împărțit ideile de cadouri în funcție de buget.

image 7

În timp ce, Dedoles a venit cu un mic quiz pentru a te ajuta să gasești cadoul perfect pentru persoanele dragi.

image 3

Sursă foto: dedoles.ro

7. Campanii de anunțuri plătite

Sărbătorile sunt un moment ideal pentru a-ți face remarcat magazinul online și a crește vânzările. Dar pentru a atrage clienți noi și a te face cât mai mult vizibil, e important să cheltuiești pentru reclame ”puțin mai mult buget” decât de obicei.

De ce să investești în reclame de sărbători?

Reclamele de sărbători nu sunt doar pentru a arăta ofertele tale ” irezistibile”. Ele sunt oportunități perfecte pentru a dovedi că produsele tale simplifică și îmbogățesc viața utilizatorilor, contribuind astfel la crearea unei conexiuni autentice cu clienții tăi.

Cum creezi o reclamă de succes pentru Crăciun?

Nu e nevoie doar să pui niște imagini cu fulgi de zăpadă și Moș Crăciun pe reclamele tale. E mai mult decât atât – este despre a transforma reclamele tale într-o poveste de sărbătoare. Folosește imagini care să atragă atenția, pune reclame pe Facebook și Instagram care să vorbească direct cu nevoile clienților tăi.

Investind în reclame online pentru sărbători, nu doar că vei atrage mai mulți clienți, dar vei face și ca magazinul tău să fie parte din magia Crăciunului pentru ei și cei apropiați lor.

8. Felicitări pentru Crăciun: un gest simplu, dar cu efect

Crăciunul este momentul ideal pentru a le mulțumi clienților tăi pentru comenzile de anul ce se apropie de final. Un mesaj personalizat și o felicitare tematică, cu siguranță îi vor surprinde plăcut.

Într-o lume în care căsuța de e-mailuri este full și reducerile sunt peste tot, primirea unui cadou ”fizic„ poate aduce un zâmbet și poate arăta că te preocupă cu adevărat de relația ta cu clienții. Acest mic gest poate consolida loialitatea și poate stimula recomandări pozitive ”din gură în gură”, conducând la vânzări crescute.

Folosește felicitările de Crăciun ca un ”plus” la strategia de marketing existentă. Fii creativ și gândește diferit. Sezonul de sărbători este momentul ideal pentru a interacționa cu clienții în moduri diferite. Scopul este de a avea emoționa, de a rămâne în mintea consumatorului și de a te diferenția de concurență.

9. Calendar Advent Online – o reducere la un produs în fiecare zi

Crăciunul este momentul perfect pentru a experimenta diferite metode creative de marketing, iar un Calendar Advent Online poate fi un instrument excelent în acest sens. Prin oferirea unei reduceri la un produs diferit în fiecare zi, nu doar că vei menține interesul clienților tăi pe tot parcursul lunii decembrie, dar și vei stimula vânzările.

De ce este important să realizezi un Calendar Advent Online pentru clienții tăi?

 • Oferi un motiv în plus audienței să revină pe site-ul tău în fiecare zi pentru a descoperi noua ta ofertă.
 • Este o oportunitate excelentă de a pune în lumina reflectoarelor diferite produse din magazinul tău, de la cele cu stoc mare până la cele mai vândute.
 • Reducerile zilnice pot stimula cumpărăturile ”impulsive” și pot crește vânzările generale.

Folosirea unui Calendar Advent Online nu numai că stimulează vânzările, ci transformă și experiența de cumpărături într-o aventură zilnică plină de surprize pentru clienții tăi. Este o metodă excelentă de a-i menține pe clienți implicați și curioși, încurajându-i să exploreze tot ceea ce oferă magazinul tău în fiecare zi a lunii decembrie.

Uite un calendar Advent pe care cei de la DM îl fac în fiecare an în aplicația lor.

image

Sursă foto: Aplicația DM

Magazinul online Makeup.ro oferă o reducere la anumite produse în fiecare zi. Reducerea o primești direct pe site sub formă de promoție, fără a introduce o adresă de email sau a fi legat de un cont.

calendar advent de craciun

Sursă foto: Makeup.ro

10. Parteneriatele cu alte branduri

Crăciunul este momentul perfect pentru a explora parteneriate cu alte branduri, o strategie care poate aduce beneficii semnificative magazinului tău online. 

Colaborând cu alte afaceri, poți accesa noi piețe, îți poți mări audiența și poți crea campanii de marketing mai puternice și mai atrăgătoare.

Iată câteva beneficii pe care le poate avea colaborarea cu un alt brand:

 • Prin parteneriatul cu alte branduri, magazinul tău poate fi prezentat unei noi audiențe, ceea ce înseamnă mai mulți clienți potențiali.
 • Colaborarea cu alte branduri îți oferă ocazia de a fi creativ și de a gândi campanii unice, care să atragă atenția ambelor audiențe.
 • Parteneriatele permit schimbul de resurse și expertiză, ceea ce poate îmbunătăți calitatea și eficiența campaniilor tale de marketing.

Pentru a beneficia în urma acestor parteneriate, primul lucru pe care este necesar să îl faci este să cauți branduri care au valori și audiențe similare, dar care oferă produse sau servicii diferite de ale tale. 

Apoi, gândește oferte sau pachete speciale care să combine produsele sau serviciile ambelor branduri, creând o valoare adăugată pentru clienți. 

Folosește toate canalele de marketing disponibile – rețele sociale, e-mailuri, site-ul tău – pentru a anunța și a promova parteneriatul și ofertele speciale.

Prin parteneriate cu alte branduri, magazinul tău online poate experimenta o creștere semnificativă în audiență și vânzări, transformând sezonul de sărbători într-o perioadă de succes și expansiune.

11. Folosește Upselling-ul și Cross-selling-ul pentru a maximiza vânzările de sărbători

Crăciunul este un moment ideal pentru a implementa strategii de upselling și cross-selling în magazinul tău online. Aceste tehnici nu doar că îți cresc valoarea medie a comenzilor, dar oferă și clienților tăi mai multe opțiuni și sugestii valoroase pentru cadourile lor de sărbători.

Ce înseamnă Upselling și Cross-selling?

Upselling: Înseamnă a încuraja clienții să cumpere o versiune mai scumpă sau avansată a produsului pe care îl consideră deja.

Cross-selling: Se referă la oferirea de produse suplimentare care se potrivesc sau completează achiziția inițială a clientului.

Beneficiile Upselling-ului și Cross-selling-ului pentru sărbători

 • Aceste tehnici pot crește semnificativ valoarea medie a comenzilor și, implicit, profitul total.
 • Oferind clienților opțiuni suplimentare și relevante, le oferi o experiență de cumpărături completă și mai satisfăcătoare.
 • Când sugestiile tale sunt utile și bine gândite, clienții se simt înțeleși și apreciați, ceea ce îmbunătățește loialitatea față de brandul tău.

Aplicând tehnicile de upselling și cross-selling în strategia ta de marketing pentru Crăciun, vei transforma fiecare tranzacție într-o oportunitate de a maximiza vânzările și de a oferi clienților tăi o experiență de cumpărare mai completă și satisfăcătoare, esențială pentru a ieși în evidență în sezonul sărbătorilor

12. Campanii de fidelizare

Crăciunul nu este doar o perioadă de oferte și promoții, ci și o oportunitate pentru a-ți fideliza clienții. Cu sezonul sărbătorilor la orizont, este timpul să te gândești cum poți folosi această perioadă pentru a-ți întări relațiile cu clienții și a-i încuraja să revină în magazinul tău online.

Se spune că, Decembrie este una dintre cele mai profitabile luni ale anului pentru retail, iar o campanie de fidelizare poate spori și mai mult aceste vânzări.

Oferindu-le clienților motive să revină, construiești o relație de lungă durată cu ei.

Utilizează spiritul de ”a dărui” specific Crăciunului pentru a oferi clienților tăi recompense și avantaje, creând astfel loialitate.

Prin implementarea unei campanii de fidelizare în perioada sărbătorilor, nu doar că îți vei crește vânzările, dar vei și consolida relația cu clienții tăi, transformându-i în susținători loiali ai brandului tău.

În încheiere, sperăm că aceste 12 strategii de marketing pentru magazinul tău online te vor ajuta să atragi mai mulți clienți în acest sezon de Crăciun. 

Pentru mai multe sfaturi și idei, te invităm să citești și articolul nostru “A face sau nu o campanie de marketing de Crăciun?”, care poate oferi perspective suplimentare. 

Iar dacă ai nevoie de asistență suplimentară sau de expertiză profesională în implementarea acestor strategii, echipa noastră de la Dar Media este întotdeauna pregătită să te susțină. Poți solicita un audit gratuit completând datele din formularul- https://darmedia.ro/audit-gratuit/

How to choose the right therapist instagram post

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *