5 Idei de marketing pentru afacerea ta HoReCa: restaurante si baruri

5 Idei de marketing pentru afacerea ta HoReCa: restaurante si baruri

HoReCa – restaurante și baruri, toate trec prin aceleași provocări. Aproximativ 60% din totalul restaurantelor, cafenelelor și barurilor din România au o durată de funcționare extrem de scurtă și se închid în primele 8-10 luni de la deschidere, iar 80% dintre ele funcționează mai puțin de cinci ani. Acestea reies dintr-un studiu al HoReca Exchange, platformă destinată specialiștilor din HoReca.

De ce?
Unul din motive ar fi experiența scăzută a antreprenorilor în domeniul respectiv, dar și lipsa promovării corecte.

Așa că dacă ai o afacere în domeniul HoReca și nu vrei să te numeri printre cei 60% dintre antreprenorii care închid restaurantele în primele 8 – 10 luni, am adunat o lista  de  –

5 Idei de marketing pentru afacerea ta HoReca care să te ajute să ieși în evidență și să îți promovezi afacerea.

Astăzi ne focusăm pe restaurante si baruri.

În marea masă de restaurante și baruri prezente la fiecare colț de stradă, inovația în materie de servicii, coustumer service și promovare este un MUST HAVE!
Toți mai mulți oameni se plâng de serviciile pe care le primesc în restaurante și baruri. Așa că o revizuire a culturii organizaționale a companiei, ar fi mai mult decât bine venită. Despre acest subiect am scris în acest articol CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ ESTE BRANDUL TĂU?

Tehnicile cu care atragi și păstrezi clienții mulțumiți reprezintă una dintre soluțiile succesului restaurantului sau barului tău.

Și cum să deschizi restaurantul sau barul, să afișezi în geam semnul deschis sau doar să deschizi o pagină de Facebook nu e de ajuns, în acest articol vei găsi idei și strategii pe care le-am folosit pentru clienții noștri și au funcționat.

”A face afaceri fără marketing este ca și cum ai face cu ochiul unei domnișoare în întuneric. Tu știi ce faci, dar nimeni altcineva nu știe. ”
― Steuart Henderson Britt, Marketing Management and Administrative Action

1 . Studiază concurența cunoaște trendurile de marketing din domeniul tău.

Probabil te-ai lovit deja de concurenții tăi sau i-ai identificat din spusele clienților. Sau poate nu ai fost atent(ă) așa că te situezi la același nivel cu cei care abia și-au deschis o afacere nouă.
Avantajul este că, poți oricând să mergi în vizită la concurenții tăi și să vezi ce poți face mai bine decât ei. Despre concurență, pe larg am scris în acest articol – ȘTII CARE ESTE CONCURENȚA TA? CUM O STUDIEZI?

HoReCa

După ce îți studiezi concurența asigură-te că ești vizibil pe internet, pe toate rețelele sociale necesare unui restaurant sau bar.

Exemplu: Facebook, Instagram, Tripadvisor și Google reviews.

Pe aceste rețele sociale, clienții vor intra să își spună părerea cu privire la serviciile pe care le-ai oferit și să afle noutățile, iar potențialii clienți vor decide dacă se va merita sau nu să îți calce pragul.

Important este să ții paginile de recenzii cât mai curate. Oferă servicii de calitate, iar dacă primești o recenzie negativă, nu reacționa agresiv și nici nu încerca să o ștergi.

Extrage din recenziile respective lucruri care te pot ajuta să îți îmbunătățești calitatea produselor și serviciilor. Răspunde-le într-un mod plăcut și orientat spre soluții. Le poți oferi clienților nemulțumiți anumite reduceri, vouchere sau un serviciu complementar.

2. Social media pentru HoReCa și comunicarea pe rețelele sociale

HoReCa

Gândește-te că pe social media este prezentă familia ta, comunitatea ta de clienți sau potențiali clienți. Cum vorbești cu ei?

  • Un ton călduros, care se adresează la persoana a doua ”tu”  ar fi potrivit. E ca și cum ai invita un prieten drag să vină să te viziteze sau căruia îi prezinți casa ta.
  • Gândește-te că restaurantul sau barul tău e mai mult decât o afacere, e casa ta, e locul în care depui cel mai mult efort, așa că adu toate avantajele în față.
  • Include Facebook-ul ca element central în strategia de social media, pentru că 36% din adulți folosesc o singură rețea de social media, din care 86% folosesc Facebook. De ce să nu fii pe Facebook, dacă audiența ta stă acolo?
download 1
  • Creează un profil al consumatorului cât mai clar. Indicat ar fi să îl descrii cât mai bine, să îi oferi un nume, o vârstă, preferințele de consum, zona în care locuiește, salariul, jobul pe care îl are etc. Cu cât acest profil este mai detaliat cu atât vei avea o imagine de ansamblu mai mare.
  • Folosește reclamele plătite. Postările ce se duc în mod organic sunt foarte bune, însă nu uita și de reclamele ce pot fi create pe rețelele sociale. Folosind imaginea publicului țintă creat, poți face reclame ce vor genera un număr mare de interacțiune per postare. Investește un buget mai mare în reclame bazare pe vizibilitate și interacțiune pentru a face brandul tău cât mai cunoscut. Apoi sponsorizează acea postare cu engagement printr-o reclamă de conversie (dacă ai pagină de rezervare online) sau de mesaje.
digital marketing
  • Nu uita să iei testimoniale de la clienții tăi. Cu cât sunt mai autentice și mai proaspete cu atât mai bine. Oamenilor le place să vină din recomandări, vor să vadă că sunt alți oameni care sau simțit bine în localul tău și vor să încerce și ei. Postează testimoniale ale clienților, sub forma unor grafice simple pe rețelele sociale și site.
  • Folosește toate funcțiile pe care platformele de sociale media ți le oferă. Creează videoclipuri live în care să abordezi anumite subiecte de interes sau în care să prezinți cum e atmosferă în localul tău. Atunci când faci live pe pagina de Facebook, fiecare fan al paginii, primește un mesaj în care este anunțat că sunteți live. Astfel, va crește numărul de vizualizări al videoclipului live.
  • Documentează ceea ce faci zi de zi. Story-urile(pe Facebook, Instagram sau Youtube) sunt excelente în acest sens. Poți să transmiți cu ele mici frânturi din evenimentele tale, să prezinți mâncăruri sau băuturi sau să faci o ofertă fulger de o zi(cât e valabil și un story).
  • Folosește chatbots (Noi lucram cu Manychat) pentru a crea o bază de abonați via Facebook Chatbots. Trimite-le de 1-2 pe săptămână mesaje scurte cu articole, materiale utile dar și postări de vânzare. Regula ar fi ca fiecare 4 mesaje să arate așa: Valoare-valoare-valoare-vanzare (După tehnica de marketing a lui Gary Vaynerchuck) numită Jab, Jab, Jab, Right Hook (este și o carte cu același titlu).
HoReCa ChatBots

3. Calendar zile internaționale

Există o mulțime de zile internaționale pe care le poți sărbători în restaurantul sau barul tău. De la ziua internațională a berii, până la ziua internațională a prieteniei, a burgerilor sau a cititorilor.

Folosește-te de aceste zile ca să-ți crești vânzările și vizibilitatea brandului. Cum? Crează un îndemn la acțiune direct (CTA) sau diverse promoții de la discounturi, 1+1 gratis etc. De asemenea poți crea un sistem de recomandări valabil în aceste zile(și nu numai) prin care să recompensezi clienții care îți aduc noi clienți în locație.

Mai poți crea un întreg eveniment bazat pe acea zi internațională, poți crea postrări care să îi încurajeze pe fanii paginii să interacționeze sau poți crea articole pe blogul companiei. Uite doar trei exemple de la clienții noștri.

concurs 2
HoReCa
51969877 10156458919597862 4636889904427565056 n 1

Tips – poți crea un calendar al zilelor internaționale la care să aibă acces toți angajații tăi. Îi poți încuraja pe cei mai creativi să vină cu idei de sărbătorire a zilei, de eveniment sau de postări.

Aici găsești toate zilele anului și sărbătoarea asociată fiecăreia.

4. Fidelizarea clienților

Aproape orice restaurant are un sistem de fidelizare. De la cupoane, carduri care acumulează puncte până la carduri pe care angajații trebuie să lipească anumite abțipilduri.

card de fidelitate standard nepersonalizat6 1

Nu uita însă, că un client fidel e un client mulțumit. Un fel de brand ambasador al  brandului tău. Fă-l să se simtă important atunci când pășește în locația ta. Surprinde-l cu o promoție(care să aibă sens pentru client), cu un zâmbet sau cu o urare de ziua lui, dacă știi când va fi aceasta.

5.  Promoții

Promoțiile funcționează și la restaurante și baruri, nu numai la magazinele de haine. Cel mai răspândit gen de promoție este cel de happy hour. Practic vii la o anumită ora și ai o reducere la anumite produse.

HoReCa

Alte genuri de promoții ar fi – meniul zilei, un anumit fel de mâncare redus într-o săptămână, promoții pentru grupuri sau altele.

Important: Testează diverse abordări și măsoară eficiența fiecărei promoții. Nu lăsa un clasic discount să-ți răpească din posibilitatea de a valida noi forme de creștere a vânzărilor.

În concluzie, cu dedicare și voință poți realiza câteva campanii de marketing care te vor ajuta să îți dezvolți afacerea, să devină mai cunoscută și mai profitabilă.

Acum te invit să iei ceva din acest articol… folosește acea tehnică care crezi că ți se potrivește, testeaz-o și perfecționeaz-o. Dacă nu vrei să faci singur marketingul afacerii tale în HoReCa contactează-ne pentru a găsi împreună varianta optimă de colaborare.

Vom mai vorbi și în alte articole despre acest subiect. Așa că, urmărește-ne pe pagina de Facebook să afli ce subiecte mai dezbatem aici pe blog.
Dacă

Până data viitoare,când vom vorbi despre hoteluri și pensiuni, cealaltă jumătate din HoReca hai să dezvoltăm subiectul în comentarii! Cu ce probleme de promovare din domeniul tău, HoReca, te confrunți?

Adelina Elena Ababei
Co-fondator DAR Media Marketing & Social Media lover.

IMG 4815

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *