0736.702.107 | [email protected]

8 acțiuni de marketing, de făcut, în timpul pandemiei de Coronavirus

8 acțiuni de marketing, de făcut, în timpul pandemiei de Coronavirus

Cum faci marketing în timpul pandemiei de Coronavirus, care pare să se amplifice de la o zi la alta?

La momentul când îți scriu aceste rânduri sunt peste 208 000 cazuri confirmate în toată lumea… În plus, se pare că virusul COVID-19 (Coronavirus) nu ne-a ocolit țara, dar nu e motiv de panică. 

De ce? Autoritățile au început să aplice măsuri de prevenție pentru a reduce răspândirea virusului cât de mult posibil. De asemenea, multe companii și-au oprit deja activitatea și evenimentele au fost anulate.

Online sau digital sunt cuvinte care în această perioadă se aud tot mai mult.

marketing în timpul pandemiei de Coronavirus

Partea bună în vremea incertă a pandemiei de Coronavirus e că se testează totodată și rezistența, pregătirea, flexibilitatea și capacitatea de reinventare a companiilor.
Iar dacă ești antreprenor, cu siguranță ai întâmpinat această provocare acum, în această perioadă: capacitatea de a îți reinventa compania și de a regândi sistemul de lucru al angajaților tăi.

Ce faci în această perioadă cu marketingul? L-ai redus? Sau l-ai tăiat complet din buget?

Acum că marea majoritate a companiilor au reușit să se adapteze și să dea concedii angajaților săi sau să se asigure că pot lucra de acasă, ne-am gândit că următorul pas ar fi și partea de marketing.

Uite o listă cu 8 acțiuni de marketing potrivite, în timpul pandemiei de Coronavirus

1. Ai grijă la tonul comunicării, atât cu clienții, partenerii dar și cu angajații.

Nu răspândi panică în rândul oamenilor, offline sau online. Cuvintele au putere!

Știi și tu toate știrile false de la televizor sau ziare, ele nu fac decât să instaureze panica în rândul oamenilor și să folosească titluri ce atrag atenția pentru a încuraja oamenii să dea click pe ele.
Internetul este plin de astfel de mesaje. Nu are rost să le răspândești, așa că folosește un ton calm și cald în comunicarea cu clienții și angajații tăi. 

2. Fii alături de angajații și partenerii tăi, pentru că ei sunt esențiali pentru funcționarea afacerii tale.

Asigură-te că se simt bine, că au tot ceea ce au nevoie să se simtă în siguranță și protejați.
Dacă angajații tăi încă mai desfășoară activități la birou, asigură-te că au produse ce îi vor ajuta să se dezinfecteze, apă, vitamine și fructe.
Învață-i cum să se protejeze de acest virus și ține-i informați pentru a putea da și ei mai departe informația în casele lor.

Le poți trimite informații despre acest virus de pe site-uri oficiale ca:
Ministerul sănătății 
Unicef
Direcția de sănătate publică

89814717 878125549274992 542722839300538368 n min

3. Implică-te în campanii de responsabilitate socială. (CSR)

*CSR= Campaign of social responsability

Poți dona sume de bani pentru cei afectați deja de acest virus sau pentru igienizarea spitalelor. Important e să acorzi atenție felului cum o faci. Nu oferi ceva ca să primești repede ceva în schimb. Dacă poți să ajuți, ajută. Ferește-te de eticheta de “speculant”, care ar putea dăuna brandului tău.

Spre exemplu: Emag a semnat un acord cu Ministerul Sănătății prin care a donat 1.000.000 de măști conforme pentru populație.

Amazon va dona 5 milioane de dolari pentru a ajuta întreprinderile mici din apropierea sediului său să atenueze pierderile provocate de coronavirus.

USLIP IAȘI și SINDI TOUR donează 10.000 lei Spitalului de Boli Infecțioase din Iași pentru achiziționarea de teste, dezinfectanți, materiale și măști sanitare.

Fundația CON-A donează Spitalului Județean Sibiu o linie de testare pentru coronavirus

pink diamond 1056757 960 720

În această perioadă și noi venim în ajutorul antreprenorilor. Dacă ești antreprenor și nu știi ce să faci cu marketingul în această perioadă te invităm la o consultanță gratuită de 30 de minute cu echipa DAR media. 

https://darmedia.ro/consultanta-gratuita/
marketing COVID-19

4. Fii transparent cu clienții și fanii, din social media

Informează audiența ta cu privire la metodele de igienizare pe care le folosești și la disponibilitatea ta de a găsi soluții adecvate acestei perioade.
Poți face asta prin conținut video sau scris.

5. Rezolvă problema evenimentelor

Dacă ai organizat un eveniment care a fost anulat sau amânat asigură-te că publicul tău știe toate informațiile legate de:
a. metoda de recuperare a banilor,
b. reprogramarea evenimentului,
c. cauzele anulării sau amânării evenimentului

6.  Evaluează riscurile


Analizează care sunt activitățile care pot lua o pauză din compania ta și cu ajutorul cărora ai putea reduce cheltuielile. Probabil ai înregistrat deja pierderi la încasări…Așa că o analiză mai frecventă în timpul pandemiei de Coronavirus te va ajuta să știi care este:

– fluxul de numerar de care dispune compania ta

-cel mai bun plan de gestionare al acestuia

-eficiența activităților de marketing: ce campanii funcționează și care îți consumă buget, ce ROI aduc etc.

1

7. Continuă să investești buget în marketing

Mai investim în reclame pe Facebook sau pe Google?

Răspunsul este clar un mare DA!
Poți reduce bugetul de marketing în această perioadă în așa fel încât să nu ”vandalizezi” bugetul de rezervă, însă nu opri reclamele de tot.

Nu e o rețetă ideală aici. Analizează nișa în care te afli, cum merg vânzările online. Dacă observi interes și cerere pentru produsele sau serviciile tale continuă să investești în achiziția de noi clienți.

Dacă indicatori precum ROAS(Return on ad spend), CAC(cost de achiziție al unui client) s-au dus efectiv în cap față de înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus atunci e mai bine să le oprești.

În acest caz focusează-te mai mult pe postări organice și reinvestește buget în continuare în cele mai bune postări, postări care pot ajuta clienții tăi în această perioadă, sau postările cu privire la activitatea companiei tale.

8. Postează conținut valoros și relevant pentru audiența ta

 Dacă afacerea ta e direct suferă, în timpul pandemiei de Coronavirus(organizări de evenimente, turism etc) caută pe cât posibil să publici materiale utilem pentru publicul tău țintă. Brandingul companiei tale continuă, chiar dacă activitatea de bază a afacerii tale se oprește temporar.

Poți posta pe rețelele sociale:

  • conținut legat de produsele și sau serviciile pe care le oferi – beneficii, metodă de preparare sau prestare etc,
  • încurajează prin postările tale statul acasă în această perioadă – așa că poți crea o postare cu fotografiile angajaților tăi lucrând de acasă,
  • dacă activezi în ecommerce, poți crea oferte speciale pentru această perioadă:
marketing COVID-19
https://www.litera.ro/
  • Dacă activezi în domeniul HORECA și deții un restaurat poți posta în continuare meniul zilei sau diferite preparate de care clienții tăi se pot bucura cu transport la domiciliu.
marketing în timpul pandemiei de Coronavirus
  • Concursuri prin care să încurajezi oamenii să stea acasă. Le poți oferi produsele și sau serviciile companiei tale, dacă aceștia fac dovada statului acasă sau dacă îți arată într-o postare cum își petrec timpul acasă în această perioadă.
  • Mută activitatea companiei tale în mediul online. Dacă ai cursuri de yoga, limbi străine, dansuri etc, poți face webinarii la care clienții tăi să aibă acces sau live-uri pe Facebook, Instagram sau Youtube.

Dacă în această perioadă ai provocări în departamentul de marketing, te ajutăm noi! Contactează-ne!

https://darmedia.ro/consultanta-gratuita/
marketing COVID-19

În concluzie, în timpul pandemiei de Coronavirus fii alături de toți oamenii din jurul tău.

Păstrează-ți calmul și dă informații documentate și pertinente mai departe. 📣Ai grijă de tine, de oamenii tăi și de business.💜

Tu cum treci peste această perioadă?
Lasă-ne comentariu mai jos și hai să povestim.

Iar dacă ai găsit o informație utilă în acest articol, dă share să vadă și alți prieteni antreprenori.

Cu prietenie,
Adelina Elena Ababei
Co-fondator DAR Media Marketing & Marketing Manager

marketing COVID-19

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *