Ți-ai lansat un magazin online? Felicitări! Următorul pas pe care trebuie să îl urmezi este să îl faci vizibil. Pentru a-ți fi mai ușor, ți-am pregătit câteva metode testate și eficiente de promovare a magazinului online, care să te ajute să devii vizibil în online.
Pentru o promovare eficientă a magazinului tău online ai nevoie de o strategie de marketing omnichannel foarte bună. La nivelul de bază, o astfel de strategie este formată din SEO (optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare), Social Media Marketing, Marketing de Conținut și PPC (promovarea prin Google).
Atenție însă, încercarea de a aborda toate metodele de promovare online a magazinului deodată, poate deveni ineficientă, dacă nu reușești să aloci suficiente resurse și timp pentru fiecare canal de promovare ales. Resursele și timpul sunt două componente esențiale ale strategiei de promovare a magazinului online de care trebuie să ții cont, pentru a reuși să îți creezi o imagine solidă și de încredere, care să te ajute să câștigi clienți și să vinzi.
Abordarea corectă este să selectezi un număr limitat de canale și metode de promovare a magazinului tău online, să îți concentrezi eforturile și resusele și să îți setezi niște indicatori de preformanță (KIPs) care să ajute să măsori rezultatele.
Urmând ca, în timp să îți poți extinde și perfecționa eforturile de promovare ale magazinului online.
Așadar, să vedem
Cum să promovezi un magazin online nou lansat?
Promovare magazin online prin SEO
SEO este acronimul de la expresia englezească “Search Engine Optimisation” ceea ce în limba română s-ar traduce ca optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare. Optimizarea SEO reprezintă o serie de tehnici prin care ajutăm motoarele de căutare să înțeleagă cât mai bine care este conținutul unui website. Acest lucru înseamnă că, atunci când cineva caută pe internet cuvinte sau fraze asociate afacerii tale, site-ul tău are șanse mai mari să fie afișat în rezultatele motoarelor de căutare dacă ai implementată o strategie bună de SEO. Acest lucru îți va aduce mai multe vizite pe site și implicit mai multe vânzări.
Optimizarea SEO a site-ului te va ajuta să fii și tu prezent cu afacerea ta printre rezultatele apărute pe prima pagină a motorului de căutare Google, fără să trebuiască să faci reclame plătite. Acesta este un beneficiu pe care îl vei avea pe termen lung, chiar și după ce vei oprii reclamele, de aceea îți recomandăm să incluzi acest proces în strategia ta de promovare magzin online.
Despre ce înseamnă SEO și cum se realizează, poți citi aici: Ce este optimizarea SEO și de ce este importantă pentru afacerile online?
Promovare magazin online prin campanii de PPC
Reclamele cu plată pe click (PPC) este o formă de publicitate online în care plătești numai atunci când un utilizator face click pe anunțul tău. Aceasta este una dintre cele mai utilizate și eficiente tipuri de reclame online pentru că îți oferă un control mai mare asupra bugetului de promovare. În plus, îți aduce și multă vizibilitate fără costuri suplimentare și asta pentru că nu contează de câte ori este afișat anunțul sau de câte persoane este văzut – plătești doar pentru click-urile reale.
Pentru a crea campanii de PPC poți utiliza mai multe platforme iar cele mai mari și mai cunoscute două sunt Google și Facebook.
Știi și tu reclamele de pe Google, ce apar primele în rezultatele căutărilor pe Google și sunt marcate cu Ad sau anunțurile pe Facebook ce sunt marcate ca Sponsored. Acestea sunt de fapt anunțuri de tip PPC. Anunțurile de cumpărături Google, de exemplu, sunt una dintre cele mai frecvente tipuri de reclame PPC folosite în comerțul electronic.
Ce tipuri de produse să alegi pentru campaniile PPC?
Este important să alegi produsele potrivite pentru campaniile de PPC. Îți recomandăm să selectezi produsele care vor atrage majoritatea publicului țintă. Dacă ești la început în promovarea online, poți începe cu produsele care s-au vândut cel mai mult în magazinul fizic. Apoi, după ce începi să vinzi și în online, analiză-ți istoricul de comenzi și identifică ce au comandat cel mai mult până acum clienții pe site-ul tău. Așa poți afla care sunt produsele vedetă, acele produse care sunt mereu comandate și care îți vor aduce garantat vânzări. Dacă ți se pare profitabil comercializarea acestora prin PPC, atunci poți începe să folosești tipurile de reclame prin care poți crea cataloage de produse care îți permint să afișezi potențialilor clienți produsele care au cele mai multe șanse să îți aducă vânări.
Marketingul pay-per-click poate fi un canal valoros pentru magazinele noi și nu numai. Este o modalitate excelentă de a obține trafic calificat de la cumpărători cu intenție ridicată de cumpărare. Campaiile de PPC setate și optimizate corect îți va oferi o sursă durabilă de trafic profitabilă, însă pentru a fi eficiente aceasta trebuie optimizate constant, pe termen lung, așa că ai răbdare.
De exemplu, dacă faci reclame PPC pe Google pentru un magazin de comerț electronic care vinde haine pentru copii, poți alege cuvinte cheie precum „haine copii” sau „haine pentru copii”. Anunțul tău va apărea numai atunci când utilizatorii caută acele cuvinte cheie sau variații apropiate ale acestora.
Postează conținut pe rețelele sociale
Urmând exemplul de mai sus, dacă ai un magazin cu haine pentru copii, sigur mămicile ce vor să achiziționeze aceste produse sunt prezente și pe rețelele sociale, fie ele Facebook, Instagram, Pinterest sau mai nou TikTok.
Așa că, rețelele de Social Media ar trebui să fie unul dintre primele canale de promovare online pe care magazinele de ecommerce nou lansate să fie prezente. Aceste canale le vor aduce multă expunere și mult trafic pe site, care într-un final se va transforma în vânzare.
Dacă ai deja o prezență destul de solidă pe canalele de socializare cu un public care te urmărește, acesta este momentul să te bazezi pe el. Sporește-ți frecvența de postare și investește timp în crearea de conținut bogat din punct de vedere vizual, cu imagini atractive și videoclipuri scurte și captivante.
Interacțiunea cu urmăritorii pagini mărește de asemenea șansa de a-și face cunoscut brandul. Postează imagini atrăgătoare ale produselor pe care le oferi, împreună cu toate ofertele pe care le ai. Include întotdeauna un link direct al produsului, specific, pentru o achiziție rapidă în magazinul online.
Nu trebuie să fii pe toate rețelele sociale! Asigură-te că ești prezent doar acolo unde sunt prezenți și potențialii tăi clienți.
Promovare magazin online prin conținut generat de utilizatori
Conținutul generat de utilizatori (User Generated Content) sau UGC pe scurt, reprezintă orice formă de conținut, fie ea video, foto, recenzie, articol etc, publicată și/sau trimisă de către fanii și clienții brandului tău. De cele mai multe ori, consumatorii care creează forme de conținut pentru branduri nu sunt răsplătiții. Nu face și tu această greșeală!
Folosește orice formă de content generat de utilizatorii tăi pentru a promova produsele magazinului și pentru a ajuta potențialii clienți să înțeleagă și să vadă produsele tale. Identifică fanii cei mai activi in generarea de conținut și recompensează-ți pentru faptul că te promovează. Poți să le oferi reduceri sau chiar produse gratuite. Ba mai mult, îi poți transforma în brand ambasadori, chiar dacă nu sunt vedete cunoscute pentru că oamenii se identifică mai ușor cu alți oameni care au același statut social ca și ei.
Email Marketing
Email Marketing-ul nu a murit! Ba chiar este o modalitate ușoară prin care să construiești relațiile cu clienții și potențialii tăi clienți. Poți trimite oferte personalizate pentru lista de emailuri ale persoanelor ce ți-au devenit deja clienți sau pentru cei ce doar ți-au vizualizat site-ul și s-au înscris la newsletter. Apelând la interesele cumpărătorilor, marketingul prin email este un instrument puternic pentru încurajarea vânzărilor și creșterea veniturilor.
Pentru a începe, va trebui să colectezi emailurile cumpărătorilor și potențialilor tăi clienți, asigurându-te că doresc să primească mesaje de la brandul tău, bifând căsuța de GDPR.
Cum poți crea o bază de date cu potențiali clienți pe site-ul tău?
- Formular de abonare la newsletter
- Pop-up cu buton de abonare la noutățile site-ului.
- Concursuri cu scopul de abonare la Newsletter
- Lead magnet ca intrument de abonare la Newsletter
Lead Magnet – urile sunt instrumente sau materiale pe care tu le poți crea și oferi mai apoi potențialilor tăi clienți în schimbul unor date de contact. Pentru a avea șanse mai mari să colectezi datele de care ai nevoie, îți recomandăm să creezi un Lead Magnet, simplu, scurt, dar cu informații valoroase, care să fie ușor de folosit sau de pus în practică. Odată creat Lead Magnetul, apoi îl încarci pe un Landing Page, pe site-ul tău sau direct pe Homepage și îl oferi în schimbul numelui, adresei de email, numărului de telefon sau altor date de interes pentru tine.
Amintește-ți! Lead Magnetul trebuie să rezolve o problemă specifică și să vină cu o soluție de valoare pentru un anumit segment din piața ta țintă.
Feed de produse
Feed-ul de produse este o listă cu toate produsele pe care le ai în magazinul tău online și pe care vrei să le vinzi, ce vin la pachet cu o listă de atribute ca: imagini de produse, titluri de produse, descrieri de produse, variante de produse.
Despre cum se creează un feed de produse, găsești aici: Secretul pentru Facebook Ads eficiente în eCommerce: feed-ul de produse
Beneficiile unui feed de produse bine optimizat:
- Crește rata de click a campaniilor de social media;
- Dacă faci o reclamă dinamică direct din catalogul de produse poți selecta ca în carusel produsele să apară în funcție de preferințele clienților sau cel mai popular produs;
- Atunci când un produs nu mai este în stoc nu trebuie să îți faci griji, Facebook nu îl mai afișează în reclamă. Asta dacă feed-ul tău este mereu actualizat pe platforma ta de ecommerce;
- Poți personaliza seturi de reclamă în funcție de sexul potențialilor tăi clienți – să adaugi produse doar pentru sexul masculin sau doar pentru cel feminin;
- Poți afișa doar produse până într-o anumită sumă sau să faci o campanie cu produse în valoare de minim 50 de lei;
- Știi reclamele alea de tipul ”Ai uitat produsele în coș”? Acestea se numesc campanii de Remarketing Dinamic și le poți seta cu ajutorul feed-ului de produse. Aceste reclame se vor afișa doar potențialilor tăi clienți, să le reamintească faput că produse adăugate în coșul de cumpărături de pe site-ul tău, dar pe care nu le-a achiziționat încă, pentru că nu au finalizat comanda;
În concluzie, un feed de produse bine optimizat și corect folosit în campaniile de marketing ale companiei tale îți vor aduce mai multă vizibilitate produselor, mai mult trafic pe site și un număr mai mare de vânzări.
Sperăm că te-au ajutat aceste idei și că le vei folosi în strategia ta de ecommerce. Dacă ai nevoie de ajutor la aplicarea acestor metode de promovare magazin online, plus alte soluții pe care să le folosești în promovarea afacerii tale, te așteptăm să povestim în grupul nostru de Facebook.
Ai link-ul aici: https://www.facebook.com/groups/DigitalMarketingcuDAR
Cu prietenie,
Adelina Elena Ababei
Co-fondator DAR Media Marketing & Marketing Manager
George
Mai demult importante erau si inscrierile in directoarele web si chiar site-urile de anunturi. Din ce am observat insa de exemplu directorul google dmoz nu mai functioneaza. In momentul in care reuseai sa-ti fie accepta un site in acest director, in timp iti era inscris in mai multe directoare care prelua informatia din cadrul lui.
Vreau sa va intreb, din ce cunoasteti, inscrierile in directoare mai conteaza sau din contra pot dauna unui site? Nu prea mai sunt la curent cu aceasta informatie. Multumesc!