Cred că una dintre cele mai populare citate din lumea marketing ar fi: ”Cultura este brandul tău!” de Tony Hsieh, CEO-ul Zappos – una din companiile renumite în lume pentru cultura organizațională. E un citat la care m-am tot gândit în ultima perioadă, asa că hai să îl privim din spatele cuvintelor.
Să începem cu începutul.
Ce este Brandul?
O definiție pe cât se poate de clasică și pe care am auzit-o și eu la facultate :
“Un brand este un nume, semn sau simbol folosit în identificarea produselor sau serviciilor unui producător și utilizate pentru a-l diferenția de competiție.”
Cu alte cuvinte, spunem că brandul este ceea ce vede și ce percepe cumpărătorul. Mentorul meu, Seth Godin, spune că ”un brand este setul de așteptări, amintiri, povestiri și relații care, luate împreună, țin cont de decizia unui consumator de a alege un produs sau un serviciu în defavoarea altuia”.
Deci, brandul poate fi definit ca manifestarea exterioară a ADN-ului companiei tale, nu? Adică acesta cuprinde tot ceea ce ține de identitatea vizuală și de percepția clienților și posibililor clienți, referitor la afacerea ta.
Identitatea vizuală a brandului tău este formată din tot ceea ce văd oamenii.
Ea se realizează printr-un set de instrumente, orientate către aceeași direcție, ce stabilesc imaginea brandului.
Folosind aceste instrumente rezultă o imagine unitară la nivel de elemente de design, paleta de culori, etc, ce va fi folosită pe toate materialele ce vor intra în contact cu mediul extern și intern.
Astfel, identitatea vizuală a unui brand este, de obicei, dată de :
– Logo,
– Materiale printabile – Foi de antet, pliante, broșuri, cărți de vizită, etc- Website-uri
– Ambalaje, produse etc
Ce este cultura organizațională a companiei?
Din nou, o definiție de la facultate : ” cultura organizaţională reprezintă un sistem de valori şi concepte, partajate de toţi lucrătorii unei organizaţii, care determină comportamentul lor şi caracterul activităţii firmei.”
Sau mai amuzant: ”cultura organizațională este o creatură vie, hrănită de către angajații companiei”!
Eu denumesc cultura organizațională ca fiind sufletul unei companii. O cultură sănătoasă, bazată pe valori comune, misiune, obiective ale companiei, dar și individuale ale angajaților. Va crea un scut cu care vei putea face față concurenței.
Simnon Sinek spunea că : ” Clienții nu vor iubi niciodată o companie, până când angajații nu o vor iubi.”
Sună bine, nu? Pe același stil, cu proverbul…
”Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.”
Dacă tu, ca angajat, nu ai o relație foarte bună cu compania în care lucrezi, te duci forțat la muncă, demotivat, ajungi acolo și te cerți cu colegii tăi, șeful nu îți recunoaște meritele sau chiar te mai ceartă, cu ce drag o să insufli tu oamenilor dragostea pentru produs, dacă ea lipsește?
Asta e partea negativă. Dacă e să ne uităm la partea pozitivă, sigur ai printre prietenii tăi oameni care povestesc cu drag de compania în care lucrează.
Au un mediu plăcut, cu oameni deschiși, ce au aceleași valori și urmăresc aceeași misiune. Sunt orientați toți către un scop comun și fac ca și cultura lor să fie una sănătoasă.
Merg la teambuildinguri, unde vin cu tot felul de idei prin care să inoveze sau să răspundă cât mai bine nevoilor clienților, în loc să le arunce sub preș și să calce pe ele.
Tony Hsieh, de la Zappos spunea: ”Credința noastră e că, dacă setezi cultura corect, marea majoritate a lucrurilor, ca un customer service bun sau construirea unui brand de durată sau responsabilizarea angajaților pasionați și a clienților, se va întâmpla de la sine. ”
Mai am un citat!
”Cultura nu se schimbă pentru că vrem să o schimbăm. Cultura se modifică atunci când organizația se transformă; cultura reflectă realitățile oamenilor care lucrează împreună în fiecare zi. – FRANCES HESSELBEIN”
Exemple de culturi organizaționale de succes
Dacă ne uităm în piață la Apple, Coca Cola, Zappos sau altele, sunt ele branduri mari, de durată și de succes?
Da, sunt! Și le iubim pentru că și angajații lor le iubesc. Au o cultură foarte bine definită, din care fiecare angajat se simte onorat să facă parte.
Valorile brandului Apple sunt: individualismul, gândirea diferită, claritatea, inteligența – umană, nu cea artificială.
Pornind de la astfel de principii, Apple a știut mereu să se diferențieze foarte clar, în primul rând prin denumirea sa, prin logo – ”mărul mușcat”, care face trimitere la mărul cunoașterii din Biblie, dar și prin designul aparte, de ceilalți jucători de pe piață.
Valorile Coca-Cola Hellenic Group sunt:
– autenticitate – acționează cu integritate și face ceea ce este corect și nu doar ușor,
– excelența – se străduiesc să uimească cu pasiune și rapiditate
– învățare continuă – ascultă și au o curiozitate înnăscută pentru a învăța,
-grija pentru angajați – cred in oamenii lor, investesc în ei și îi ajută să se dezvolte,
– unitate – crede în puterea lucrului în echipă, cooperează cu orice ocazie,
– împărtășesc succesul cu clienții lor și sunt în centrul a tot ceea ce fac.
Așadar, cultura organizațională determină dacă brandul companiei este perceput bine de către angajați și clienți.
Deciziile manageriale și toate funcțiile afacerii, de la producție, la contabilitate, de la promovare online la customer service sunt influențate de aceasta.
Concluzia?
Stabilește o cultură organizațională sănătoasă și construiește un brand frumos, îndreptat către oameni.
P.s – Lasă-ne un mesaj jos, în secțiunea de comentarii și hai să discutăm despre cum poți să îți construiești un brand de succes!
Nu pleca! Citește ultimele noastre articole.
Îndrăgostește-te de marketingul online!
Cum îți dai seama că ai nevoie de un om de marketing? Uite 5 indicii!
Tu ai darul! Noi te ajutăm să-l oferi oamenilor care îl vor!
Adelina, din echipa Dar Media Marketing
PS: Mai multe despre Adelina și brandul ei personal găsești pe Adelena
Alexandru Damaschin
Întrebare.
Cultura organizațională preia din valorile fondatorilor sau cultura organizațională oferă fondatorilor valorile pe care le doresc angajații ?
DAR Media Marketing
Alexandru, îți mulțumim pentru întrebare. 🙂
Credem că cele două aspecte (valorile fondatorilor vs valorile angajaților) se influențează reciproc pe parcursul dezvoltării companiei. Întâi fondatorul/fondatorii crează cadrul pe baza viziunii lor asupra companiei și bineînțeles că se pleacă de la valorile lor. Ulterior deși să spunem că rămâne acest cadru, pe măsură ce crește numărul de angajați, fondatorii vor observa și lucrurile pe care pun preț angajații. Asta va influența valorile/procedurile stabilite de ei inițial.
Un bun exemplu în acest sens este compania Zappos care și-a încurajat angajații să scrie propria carte despre cum ar trebui să fie cultura companiei deși ei aveau un set de valori inițiale.
În final, credem că dacă rolul fondatorului/fondatorilor este să creeze un ecosistem antreprenorial și să-l facă funcțional atunci răspunsul ar fi: se pleacă de la valorile lor și se vor găsi angajați/colaboratori care să rezoneze cu aceste valori. Ți-am răspuns la întrebare? 🙂