Vrei să îți construiești un brand, dar simți că ești la început de drum în afaceri și deja te-ai blocat? Te afli în locul potrivit.
Văd în jurul meu mulți antreprenori care stagnează săptămâni întregi pentru că nu știu cum să-și contureze brandul. Sau pornesc la drum fără a pune anumite baze concrete în ceea ce privește numele, semnificația unui logo bun sau alte elemente vitale pentru imaginea afacerii lor.
Așa că astăzi îți ofer în dar un material care te ajută să clarifici sau să aprofundezi după caz, esența brandului tău. Desigur poți totodată să-l trimiți prietenilor tăi care vor să își înceapă “cariera” de antreprenor.☺
Dar hai să o luăm ușor. Ce este de fapt un brand?
Una dintre cele mai uzuale definiții spune că un brand este un nume, semn sau simbol folosit în identificarea produselor sau serviciilor unui producător și utilizate pentru a-l diferenția de competiție.
Sunt sigur că pe asta ai auzit-o, așa că hai să zicem că brand-ul este suma tuturor factorilor care îl determină pe client să își creeze o imagine foarte specifică despre ceea ce reprezintă afacerea ta. Practic e promisiunea ta față de consumatorul tău final.
Hai să vedem acum cele 3 întrebări esențiale la care e nevoie să ai un răspuns când îți construiești brandul.
1. Am ideea, dar care e scopul ei final?
Primul pas în construirea unui brand este misiunea. Nu, nu mă refer aici la produs/serviciu, mă refer la direcția și perspectiva pe care ideea în sine o aduce. Gândește-te aici mai mult la cum urmează să schimbe activitatea ta mediul și lumea în care trăiești.
Dacă ideea ta nu seamănă cu un produs gen Fidget Spinner de care lumea să fie pasionată fără un motiv anume, atunci cel mai probabil activitatea ta urmează să rezolve o problemă sau să satisfacă o nevoie. Învârte-te în jurul acestei idei și sunt convins că vei ajunge la un rezultat bun în jurul căruia să rezoneze și clienții tăi.
Dar nu uita, e afacerea ta așa că trebuie să te reprezinte și pe tine ca om, asta îți va face activitatea de business mult mai ușoară pe termen lung.
Uite aici câteva misiuni ale unor Brand-uri de succes pe care eu le consider cu mult deasupra mediei:
- Tesla: “ Creșterea vitezei de tranziție a lumii spre energie sustenabilă”
- Microsoft: “ Vrem să dăm putere oricărui om și organizații de a realiza mai multe”
- PayPal: “ Construirea celui mai convenabil, securizat și ieftin mod de plată din mediul online”
- Google: “ Organizarea tuturor informațiilor din lume pentru a le face universal valabile și folositoare”
2. La ce vreau să se gândească lumea când aude numele BRAND-ului meu?

Foto: Superskill.com
Umanizarea brandului este următorul pas! Și tocmai de asta am ținut morțiș să vin în completarea definiției tradiționale din introducere.
Este vital să ne dăm seama că brand-ul trebuie să aibă propria lui personalitate. Din acest motiv și el la rândul lui, ca orice persoană, trebuie să aibă un set de valori și calități care îl definesc.
În acest sens te rog să acorzi atenție la corelația dintre brand-ul tău și misiunea lui. Acest set de valori trebuie să formeze o integritate perfectă, practic trebuie să corelezi ceea ce e cu ceea ce face. Pe lângă asta ia în considerare că viitoarele tale strategii de marketing vor trebui să țină cont de această congruență. Astfel îți ajuți echipa de marketing să aducă un plus de valoare și precizie în afacerea ta.
Iar dacă tot am deschis subiectul…
3. Care este plusul de valoare pe care îl aduce afacerea mea consumatorului final?
Bun, ai un produs sau un serviciu, e rotund, e sferic, e pătrat su cubic, vine cu 500 de GB spațiu pentru stocare și are o durată de viață pe termen lung, dai și garanție 5 ani, dar nu despre asta e vorba.
Toate astea sunt caracteristici, dar care e adevărata valoare pe care o aduce produsul/serviciul tău în viața consumatorului? Casa/Apartamentul tău nu are valoarea unui X număr de metri pătrați, situat la etajul N decomandat/semidecomandat ș.a., el reprezintă mai mult de atât, e căminul tău, e locul care îți oferă siguranță și confort atunci când ai nevoie de ele.
Practic, e vital să conștientizezi diferența dintre caracteristică și beneficiu ca să-ți promovezi produsul la adevărata lui valoare.
Nu uita că brand-ul în sine este un plus de valoare.
De exemplu, o mașină Dacia și una Mercedes pot să aibă aceleași caracteristici, dar amândoi știm cu care vrei să pleci acasă la finalul zilei.
Iar acesta este încă un avantaj în conștientizarea adevăratei valori a produsului/serviciului tău pentru că te ajută să stabilești prețul lui… Stai, nu asta e de fapt valoarea în sine?
Nu! Valoarea e dată de satisfacția clientului, iar satisfacția clientului e diferența dintre ceea ce îi oferi tu și ce se așteaptă el să primească.
Analizează amănunțit valoarea produsului/serviciului tău pentru ca marketingul tău ulterior să fie unul corect, autentic și integru.
Am răspuns acum?
Da, știu… am zis 3 întrebări. Dar am scris articolul ăsta cu atât de mult drag încât îți mai fac un mic DAR.
Închide ochii și adu-ți aminte tot ce ai simțit când ți-ai notat răspunsurile la aceste întrebări. Fă o scurtă listă cu toate elementele care te-au determinat să faci ceea ce faci și combină-le în toate modurile posibile, asta o să îți dea un nume.
Acum fă un câmp semantic al acestor elemente și vezi care e cea mai specifică și îți transmite cel mai mult că te reprezintă. Dă-o mai departe unui expert și lasă-l să își facă de cap.
Îți recomand să îi dai și toate răspunsurile la întrebările de mai sus, ai fi surprins de cât de multe poate fi în stare un artist de care probabil nu ai auzit.
Și cel mai important, abonează-te la newsletter-ul nostru pentru că în viitorul apropiat o să revin cu un articol mai amplu despre cum să îți alegi culoarea, font-ul și alte elemente descriptive pentru brand-ul tău.
Îți mulțumesc pentru că mi-ai primit DAR-ul și îți doresc să-l folosești cât mai bine pentru succesul ce urmează ☺.
Deci, la ce vrei să se gândească clienții tăi când vine vorba de brandul tău?
Ps: Îți mai recomand să citești:
Cultura organizațională este brandul tău?
Cu prietenie,
Dorin Negrea, Marketing Apprentice
DAR Media Marketing
Dorin este un tânăr absolvent care acum se află într-un proces intens de perfecționare ca digital marketer.Când nu il vezi lucrând în această direcție s-ar putea să îl găseşti ajutând oameni cu servicii de consultanță financiarã sau prin voluntariat, ori cu o carte sau două în mână.