fbpx

Cuvinte cheie in SEO: definiție, tipuri și exemple

Cuvinte cheie in SEO: definiție, tipuri și exemple

Cuvintele cheie în SEO reprezintă pilonul fundamental al procesului de optimizare a site-urilor pentru motoarele de căutare, o parte foarte importantă a marketingului online. Prin optimizarea conținutului site-ului și a textelor cu cuvinte cheie se transmit informații relevante atât potențialilor clienți, care folosesc motoarele de căutare pentru a găsii informațiile relevante, cât și Googlebotilor (programe software de scanare a site-urilor) care procesează și indexează conținutul paginilor web. 

Ce sunt cuvintele cheie?

Cuvintele cheie pot fi definite ca acele cuvinte sau expresii pe care oamenii le introduc în motoarele de căutare pentru a găsi informațiile, produsele sau serviciile de care sunt interesați. 

În acest articol îți vom explica ce inseamna cuvintele cheie, de câte tipuri sunt și îți vom oferi câteva exemple de cuvinte cheie pentru a-ți fi mai ușor să le înțelegi. 

De ce sunt importante cuvintele cheie pentru SEO? 

Cuvintele cheie pentru SEO sunt importante pentru că acestea ajută site-ul să apară în rezultatele motoarelor de căutare (SERP – Search Engine Results Pages) atunci când oamenii caută după anumite informații. 

De exemplu, dacă potențialii tăi clienți caută după anumite cuvinte cheie in Google și site-ul tău conține acele topicuri de interes pentru ei, ai șanse foarte mari să te afișezi în fața lor în rezultatele de căutare. 

De asemenea, cuvintele cheie ajută crawlerele Google (programe de tip spider și aplicații de tip boți) să înțeleagă mai bine subiectul principal al paginilor web. După ce paginile web sunt scanate, procesate și indexate, acestea vor apărea în rezultatele motoarelor de căutare pe baza cuvintelor cheie din textele site-ului. 

Afișarea cuvintelor cheie în Google

Atunci când cineva face o căutare pe internet, Google va returna rezultatele pe care le va considera cele mai relevante pentru o interogare anume. Dacă în urma procesului de crawling (scanarea site-ului de către boti) Googlebotii vor considera că pagina site-ului tău este cea mai relevantă pentru termenii de căutare folosiți de utilizator, atunci o va afișa prima în rezultatele Google. Acest lucru nu doar că îți oferă mai multă vizibilitate, dar îți aduce și mai mulți vizitatori pe site, deci implicit mai multe conversii, fără să trebuiască să plătești pentru fiecare click.  

Procesul de clasare a site-urilor în rezultatele organice ale Google (fără să plătești pentru afișare) se numește SEO (Search Engine Optimisation). Cu cât un site se află mai sus în rezultatele returnate de Google, cu atât mai mari sunt șansele ca acesta să primească mai multe click-uri. Un studiu Sistrix, care a analizat peste 80 de milioane de cuvinte cheie și miliarde de rezultate ale căutării, a arătat că site-urile aflate pe primele 3 poziții în Google câștigă peste jumătate din click-urile de pe internet. Poziția 1 obține 28.5%, poziția 2 obține 15.%, iar poziția 3 obține 11% din click-urile din SERP, o medie de 55.2% din totalul de clicuri.  

Unul dintre elementele esențiale ale procesului ale SEO este adăugarea unor texte cu cuvinte cheie sau fraze cheie pe paginile website-ului. Acest lucru va ajuta boți motoarelor de căutare să înțeleagă mai bine conținutul site-ului și să returneze cele mai bune și relevante răspunsuri. 

Pentru a avea succes trebuie să intuiești intenția de căutare a oamenilor. Adică să îți dai seama, în funcție de modul în care își formulează interogarea, de ce tip de informații are nevoie. Apoi, să te folosești de cuvintele cheie pentru a-ți face serviciile, produsele sau informațiile oferite (ex. articolele de Blog) mai relevante pentru ei.

Tipuri și exemple de cuvinte cheie

Există mai multe tipuri de cuvinte cheie, iar acestea se pot împărți în mai multe categorii, în funcție de intenția de căutare a oamenilor, lungime și diverse atribute. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva tipuri și câteva exemple de cuvinte cheie pentru a-ți fi mai ușor să le înțelegi. 

Cuvinte cheie în funcție de lungime

  • Shot tail (scurte): sunt formate din 1-3 cuvinte și au un volum de căutare mai mare, ceea ce înseamnă că și competiția pentru ele este mare, deci rata de conversie este mai mică. Este recomandat să fie folosite ca și cuvinte cheie părinte, adică acelea care apar des și contant în paginile site-ului tău (ex. Seo, cuvinte cheie, digital marketing, paine albă, canapele extensibile, mobilă sufragerie etc.)
  • Long Tail (lungi): sunt formate din 5-7 cuvinte, sunt mai specifice și au un volum de căutare mai mic, deci nu sunt foarte competitive, însă o rată de conversie mai mare. Este recomandat să fie folosite pe pagini specifice de servicii sau produse. (ex.ce înseamnă cuvinte cheie, cuvinte cheie exemple, laptop hp intel core i5 8th gen, pasta de dinti pentru albire, canapea extensibilă verde cu spațiu de depozitare etc.) 

Cuvinte cheie în funcție de intenția de căutare a utilizatorului

În funcție de intenția de căutare a utilizatorului există 4 tipuri principale de cuvinte cheie care ar trebui să se regăsească în website-ul tău: 

  • Cuvinte cheie informaționale: oferă informații generale despre un subiect anume și răspund, de obicei, la următoarele tipuri de interogări: cum, ce este, care, de ce, ghid, tutorial, exemple de etc. (ex. ce este marketingul online?, ghid complet de copywriting, cum sa scrii texte atractive etc). 
  • Cuvinte cheie navigaționale: cele prin care un utilizator știe exact unde vrea să ajungă sau caută o direcție. Aici intră de obicei cuvintele cheie branded (ex. cremă de mâini Nivea, laptopuri Emag, restaurant Marty etc.)
  • Cuvinte cheie de informații comerciale: cele cu intenție de investigare comercială, care răspund la următoarele tipuri de interogări: cel mai bun, cele mai bune, top, păreri, recenzii, produs + atribut (culoare, mărime, tip, zona) sau comparații produse sau servicii (ex. cele mai bune mașini sport, top obiective turistice în Praga, rochii de seară verzi etc.)
  • Cuvinte cheie tranzacționale: și răspund, de obicei, la următoarele tipuri de interogări: produs/serviciu + de vânzare, produs/serviciu + ieftin/ieftine, produs/serviciu + preț/prețuri, produs/serviciu + ieftin/ieftine, serviciu + oraș, oferte + produs/serviciu, reduceri + produs/serviciu, discount + produs/serviciu, servicii / categorii de produse + atribute (ex. pastă de dinți ieftină, mașină de vanzare, reparatii laptopuri, creme pentru maini uscate, laptopuri de gaming, servicii de marketing etc.)  

În funcție de durata lor de viață

  • Cuvinte cheie sezoniere: sunt acele cuvinte sau fraze care se caută doar în anumite perioade ale anului (ex. echipamente de schi, bocanci de iarnă, ochelari de schi, rochii de vară, cadouri de crăciun, cremă de plajă, jocurile olimpice de iarna, etc.). Tot aici intră și cuvintele cheie de tip ”spike-uri virale”, acelea care prind popularitate rapid și sunt căutate pentru scurt timp (ex. vaccin anti-covid, alegeri SUA, șomaj tehnic, ce este pandemia, cum se manifesta coronavirus etc.)
  • Cuvinte cheie  evergreen: sunt acele cuvinte sau fraze relevante pe termen lung și care se caută tot timpul anului, indiferent de sezon (ex rochie de seară roșie, rețete pentru prăjituri pufoase, city break-uri la munte, mașină automată de spălat rufe, mobilă la comandă etc.)

În funcție de atributul lor

  • Cuvinte cheie de geo-targhetare: sunt expresii sau fraze care ajută la targetarea unei zone specifice – județ, sector, oraș sau țara. De obicei sunt formate din produs/serviciu + locație sau produs/serviciu + brand + locație. (ex. magazin cosmetice cluj, showroom ikea bucurești, castele medievale în Franța, bai termale Budapeste, Untold Cluj, Electric Castle Cluj, sala polivalenta cluj etc.)
  • Cuvintele cheie de brand: sunt expresii sau fraze care conțin și numele brandului (ex. cremă de maini Farmec, parfum femei Oriflame, servicii marketing online DAR Media, Costea Consulting, branzeturi maturate Torockoi, Conacul Archia, etc.)
  • Cuvintele cheie semantice: sunt cuvinte, expresii sau fraze care fac parte din aceeași familie de cuvinte sau din familie semantică a cuvântului cheie principal. De exemplu, cuvântul cheie principal ”școala de șoferi” include următoarea familie semantică: pregătire practică, instructor auto, examen auto teoretic/ practic, mecanică auto, mașină, carnet auto, autovehicule, transmisie manuală/automată, categorii de vehicule, etc.  

Concluzii

Cuvintele cheie în SEO reprezintă cărămida de bază de la care se începe optimizarea site-ului pentru motoarele. Înțelegerea a ce înseamnă cuvintele cheie, de câte tipuri sunt ele și folosirea corectă a cuvintelor cheie în texte, te vor ajuta să transmiți informații relevante atât potențialilor clienți, cât și boților care procesează și indexează paginile website-ului tău. Acest lucru nu doar că te va face mai vizibil în mediul online, dar îți va aduce și mai mulți vizitatori pe site, deci implicit mai multe conversii, fără să trebuiască să plătești pentru fiecare click.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *