
Ai mai încercat până acum să-ți promovezi afacerea eCommerce prin marketing de conținut, dar nu ai fost mulțumit de rezultate?
Statistic vorbind, doar 11% din business-uri spun că sunt complet satisfăcuți de rezultatele aduse prin content marketing.
Dacă te afli în cei 89% care vor să obțină mai multe leaduri și vânzări din content marketing…
În articolul de azi te vom ajuta să-ți creezi propria strategie de marketing prin conținut, care transformă publicul rece în clienți fideli ?
Dar înainte să trecem la strategie, hai să vedem în ce constă și ce beneficii îți poate aduce.
Ce este marketingul prin conținut?
Marketingul prin conținut înseamnă să oferi informații valoroase și relevante publicului tău țintă. Acesta are ca scop construirea unei relații cu audiența și îmbunătățirea percepției lor asupra brandului tău.
Cele 2 elemente contribuie în timp la câștigarea încrederii și a unui statut de autoritate – ceea ce convinge oamenii să cumpere de la tine.
Conținutul pe care îl oferi poate fi sub mai multe forme:
- Articole de blog
- Conținut social media organic
- Infografice
- Conținut video sau audio pe YouTube/Podcast-uri
- Webinarii etc.
Spre deosebire de reclame, content marketing-ul se axează mai mult pe conținut valoros, engaging pentru audiență. Nu pe promovarea directă de produse sau servicii.

Ce beneficii oferă marketingul prin conținut în eCommerce?
- Îți aduce mai mult trafic organic către website, printre care se află și viitori clienți
Creând conținut optimizat SEO pe site-ul tău, vei aduce constant trafic de calitate. Și vei obține mai multe vânzări la costuri aproape zero.
Optimizare SEO magazin online: 5 acțiuni care îți vor crește traficul și vânzările – vezi articolul aici
- Câștigi încrederea audienței tale, ceea ce ajută la creșterea ratei de conversie.
Aproximativ 61% dintre consumatori au cumpărat un produs recomandat într-un articol de blog. Și doar 14% au încredere în reclame plătite. Prin content marketing, câștigi mai ușor încrederea publicului tău – ceea ce ușurează procesul de transformare a unui potențial client în client.
- Îmbunătățești relația cu clienții tăi actuali și devine mai ușor să-i loializezi
Marketingul prin conținut poate ajuta la crearea unei relații mai puternice cu clienții. Prin oferirea de informații relevante și valoroase, îți va fi mult mai ușor să construiești o comunitate de clienți fideli.
Cu ajutorul lor, vei obține constant vânzări la un cost mai mic, în comparație cu bugetul necesar, dacă te adresezi doar unui public rece.
- Obții mai multă vizibilitate pentru brandul tău.
Distribuind conținut de calitate pe mai multe platforme, poți crește vizibilitatea brandului. Astfel, ajungi la un public mai larg, de unde poți atrage mai mulți clienți potențiali.
- Ajută la trecerea din etapa de conștientizare la cumpărare
În funcție de etapa în care se află audiența ta, poți crea conținut specific. Astfel, vei fi prezent online ,în fiecare etapă din funnel, oferind content strategic.
De asemenea, prin oferirea de informații relevante și valoroase, poți îmbunătăți experiența clienților pe site-ul tău și crești rata de satisfacție a acestora.
- Obții vânzări la un cost redus
Spre deosebire de reclame, la care plătești pentru fiecare click și achiziție…prin content marketing poți obține vânzări la un cost mai mic (cel de creare a conținutului).
Astfel, îți eficientizezi bugetul de marketing și îți reduci costurile de pe celelalte platforme.
- Este o metodă eficientă să aduni constant leaduri
Content marketing-ul generează de 3 ori mai multe leaduri de calitate, la un cost cu 62% mai mic. Având o bază de leaduri cu care să comunici frecvent, te va ajuta să ai constant clienți noi, atunci când aceștia sunt pregătiți să cumpere.
Acum că știi ce rezultate îți poate aduce o strategie eficientă de content marketing, urmează să stabilim ce canale includem în strategie. Ca și criteriu esențial de selecție, te vei concentra pe tipul de content pe care îl consumă audiența ta.

Ce canale online folosești într-o strategie de conținut?
- Social media organic: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn
Mai bine de jumătate din populația globului folosește social media. De aceea, canalele de social media sunt o unealtă utilă, prin care să ajungi la audiența ta.
În funcție de ce canale folosește publicul tău țintă, asigură-te că vei fi și tu prezent consistent acolo cu conținut.
- Google – Articole de blog, Guest Posts
Google este cel mai mare și cel mai popular motor de căutare. În general, oamenii care caută activ pe Google sunt cei care știu ce anume au nevoie – fie să-și cunoască mai bine problema pe care o au, fie caută soluții la probleme, fie știu deja ce produs/serviciu au nevoie.
Prin articole de blog, tu ca brand poți oferi conținut valoros, personalizat pe problemele audienței tale. Și, în același timp, îți prezinți și soluțiile pe care le recomanzi.
- Email marketing
Emailul este un canal esențial atunci când vorbim de content – în special când avem ca obiectiv să ne loializăm clienții.
Pe lângă faptul că tu poți automatiza multe procese, poți să segmentezi audiența, pe bază de interese și comportamente. Astfel, îți va fi mult mai ușor să oferi conținut personalizat, care aduce constant vânzări la costuri foarte mici.
- Podcast și YouTube
În 2022, aproximativ 20% din populația care folosește internet a ascultat zilnic minim un podcast. Atât conținutul audio, cât și video a prins amploare în ultimii ani.
Este o modalitate prin care oamenii pot găsi soluții și informații valoroase, într-un mod mai ușor, în timp ce fac alte activități.
- Word-of-mouth: recomandări, influencers, clienți existenți
Recomandările și conținutul creat de alte persoane, prin care îți recomandă brandul, îți asigură un social proof puternic. De aceea, încurajează constant oamenii să-ți distribuie content-ul, astfel încât să-ți poți extinde audiența la care ajungi.

Cum creezi o strategie eficientă de marketing prin conținut care să-ți aducă leaduri și vânzări?
Dacă vrei să faci marketing prin conținut și să vezi rezultate, atunci ai nevoie de o strategie de content.
Strategia pe care noi o folosim cu clienții este strategia de content bazată pe cele 7 etape din Buyer Journey: conștientizare, trafic, abonare, activare, conversie, amplificare, recomandări.
Mai departe vom vorbi despre fiecare etapă și ce tip de conținut poți crea, astfel încât călătoria clientului să fie una logică și naturală. De asemenea, vei găsi și câte un exemplu pentru fiecare etapă.
1. Conștientizare
Ce scop are etapa?
Scopul acestui pas e să ajungi la o audiență cât mai mare. Acolo se află și oameni predispuși să devină clienții tăi. Doar că aceștia nu au auzit de tine până acum.
Ce tip de conținut creezi?
În această etapă, creezi conținut educațional și informativ.
Te vei concentra pe ce probleme are audiența ta și oferi soluțiile care îi vor ajuta să le rezolve. Astfel, atragi atenția publicului tău țintă și, dacă vor considera util conținutul tău, își vor aminti de tine.
În această etapă poți crea:
- Tutoriale video în care arăți cum să rezolvi o problemă
- Carusele pe Instagram
- Articole de blog SEO bazate pe ce căutări relevante face audiența ta
- Podcast-uri cu focus către problemele audienței tale
- Reels și TikToks etc.
Exemplu de conținut
Să spunem că ești părinte, ai un copil de până în 3 ani și vrei să mergi la ski iarna aceasta. Dar ai teama să nu-i fie prea frig copilului și să răcească.
Intri pe Google și cauți mai multe informații despre „cum să alegi haine de iarnă pentru copii la ski”
Iar printre primele sugestii se află Decathlon cu articolul „Cum să alegi îmbrăcămintea de iarnă pentru copii?”
Dai click pe el și afli ce tip de îmbrăcăminte este potrivită și la ce să fii atent atunci când alegi echipamentul potrivit. De asemenea, în articol găsești și sugestii de produse de la ei, care respectă condițiile din articolul de blog.
Acesta e un exemplu bun de articol, pe care îl poți crea și tu pentru serviciile/produsele tale.
2. Trafic
Ce scop are etapa?
După ce ai ajuns la audiența rece, următoarea etapă e să convingi oamenii să vadă ce produse sau servicii oferi. De aceea, în fiecare material vei adăuga și website-ul tău.
Ce tip de conținut creezi?
În această etapă, poți crea conținut engaging, care atrage atenția. Cum ar fi:
- Postări de social media cu sfaturi utile, dar și care stârnesc niște emoții
- Materiale video scurte pe TikTok sau Reels care atrag atenția
- O serie de video-uri pe YouTube despre produsele tale în acțiune
- Un concurs pe Instagram
- O serie de story-uri, pe care le poți salva ca Highlights
Exemple de conținut

Un exemplu pentru această etapă este postare tip video de la eMag. Aceștia anunță un concurs de Valentine’s Day/Dragobete. Pe lângă faptul că video-ul atrage atenția și e amuzant, creează și engagement și trafic către website.
Dacă ai engagement la postări, șansele ca algoritmul să-ți afișeze postarea la mai multă lume va crește. Iar printre oamenii la care ajungi, cu siguranță o parte din ei îți vor vizita site-ul.
3. Abonare
Ce scop are etapa?
De cele mai multe ori, oamenii nu cumpără din prima produsele/serviciile tale. Așadar, datoria ta ca business este să te asiguri că aceștia vor reveni pe site-ul tău. Iar după ce revin, poți veni cu mai multe metode prin care îi faci să încerce produsele tale.
Ce tip de conținut creezi?
În această etapă, creează conținut care să ofere valoare audienței tale. Iată 3 exemple:
- Ebook sau broșură cu sfaturi și recomandări de produse, pe care le oferi în schimb la email
- Un minicurs oferit sub formă de emailuri
- O serie de tutorial-uri pe YouTube/TikTok/Instagram, prin care încurajezi oamenii să se aboneze la tine
Exemple de conținut

Mai sus ai un exemplu de ghid, care oferă informații ajutătoare către publicului lor țintă. Ghidul îl trimit pe email, ca ulterior să comunice constant cu audiența – să le prezinte oferte, produse sau exemple de evenimente la care au contribuit.
Dacă prestezi servicii către audiența ta, printr-un astfel de eBook gratuit poți aduna multe leaduri, pe care ulterior să le transformi în clienți.
Ghidul îl poți promova prin content organic (articole de blog, postări social media etc). Dar și prin reclame pe Facebook, Instagram, TikTok etc.
4. Activare
Ce scop are etapa?
Dacă oamenii încă ezită să cumpere de la tine, începi să faci optimizări. Așa că, implementezi metode prin care să-i convingi că ce oferi tu îi poate ajuta să-și rezolve anumite probleme și să-și îndeplinească dorințele.
Ce tip de conținut creezi?
În etapa de activare, principalul tău focus va fi asupra beneficiilor și transformărilor, pe care le oferă produsele/serviciile tale. De asemenea, te va ajuta dacă încerci să empatizezi cu publicul tău țintă și să distrugi obiecțiile lor prin social proof.
Iată 5 exemple de content organic pe care îl poți crea:
- Folosește video-uri sau texte axate pe testimonialele primite de la clienții existenți
- Prezintă studii de caz cu produsele/serviciile sau chiar cu clienții tăi – aici poți alege atât format de articol de blog, cât și video sau audio prin Podcast și YouTube
- Creează materiale demo video de utilizare și prezentare a produselor
- Postează beneficiile produselor/serviciilor prin comparare cu alte opțiuni de pe piață
- Elimină obiecțiile oamenilor prin exemple concrete de la clienți
Exemple de conținut

O obiecție pe care au întâlnit-o cei de la Oodie este că produsul lor nu poate fi purtat vara. Așa că, folosind această obiecție, au creat un produs special pentru vară. Dar care are aceleași beneficii pe care le are și produsul original: confortabil, material moale și plăcut, care lasă pielea să respire.
Dacă și tu întâlnești frecvent obiecții de la oameni, le poți elimina printr-un video în care prezinți produsele. Astfel, va fi mai ușor să convingi oamenii să treacă în următoarea etapă din buyer journey.
5. Conversie
Ce scop are etapa?
Etapa de conversie e cea care se concentrează în mod special pe vânzări, ca să putem transforma traficul în clienți.
Ce tip de conținut creezi?
În această etapă, oamenii deja sunt convinși de soluțiile tale și vor să cumpere. De aceea, focusul va fi către ofertă, reducere sau îndemn la acțiune.
Iată 4 idei de content pe care să le folosești:
- Video-uri tip Reels sau TikToks în care anunți o ofertă și îndemni oamenii să cumpere
- Postări organice pe social media, în care menționezi ofertele de pe site
- Newslettere către lista de abonați cu focus pe ofertă
- Conținut atractiv cu un CTA subtil la sfârșit
Exemple de conținut

Mai sus ai un exemplu de newsletter de la elefant, prin care anunță că, pentru o perioadă limitată, oferă transport gratuit la orice comandă peste 50 RON. Emailul are scop de conversie, convingând oamenii să cumpere peste o anumită sumă prag.
Asigură-te că în etapa de conversie creezi oferte atractive pentru client, astfel încât să-l convingi să cumpere de la tine. Dacă ai nevoie de ajutor să creezi oferte irezistibile, vezi și articolul 12 tipuri de oferte care aduc vânzări în magazinul tău online.
6. Amplificare
Ce scop are etapa?
E mult mai ușor să convingi un client să mai cumpere de la tine decât să câștigi un client nou. De aceea, în această etapă ne focusăm pe clienții deja existenți, ca să-i stimulăm să cumpere din nou de la brandul tău. Practic amplificăm ceea ce avem deja.
Ce tip de conținut creezi?
În această etapă te vei concentra să readuci oamenii pe site ca să cumpere din nou. Poți face acest lucru prin oferte personalizate pentru clienții deja existenți, la care adaugi un deadline.
Iată 4 idei de tip de conținut pe care îl poți face:
- Newslettere cu conținut bazat pe interesele audienței tale, în care precizezi o ofertă la produsele/serviciile tale
- Postări social media în care anunți un concurs dedicat pentru clienții existenți
- Postări social media în care anunți un program de fidelizare
- Video-uri în care menționezi că clienții existenți primesc un bonus la următoarea comandă etc.
Exemple de conținut

Acest exemplu de newsletter de la Lidl se trimite atunci când o persoană nu a mai folosit aplicația. Implicit nu a mai cumpărat de la Lidl o perioadă de timp.
Are rolul de a încuraja clienții deja existenți să intre în aplicație, ca să găsească oferte și produse de care au nevoie.
Poți face și tu o secvență similară de emailuri, prin care stimulezi clienții deja existenți să cumpere din nou.
7. Recomandări
Ce scop are etapa?
Recomandările (cunoscute și ca word-of-mouth marketing) îți pot aduce clienți într-un mod gratuit, fiind o metodă eficientă să aduci trafic de calitate pe site-ul tău.
Ce tip de conținut creezi?
În cazul recomandărilor, trebuie să te gândești la cum poți câștiga noi clienți datorită faptului că clienții tăi actuali sunt mulțumiți de produsele și serviciile tale.
Iată 5 tipuri de content pe care le poți crea:
- Postări pe social media cu un testimonial emoționant de la clienți
- Folosește-te de testimoniale video pe canalele potrivite
- Încurajează oamenii să-ți dea share la articole de blog și la postări
- Folosește conținutul deja creat de audiența ta – redistribuie stories, postări sau alte materiale realizate de clienții tăi
- Organizează un Giveaway pe Instagram, unde setezi drept condiție de participare să distribuie postarea în Story.
Exemple de conținut

O modalitate simplă de a fi recomandat de către audiența ta este să-i încurajezi să-ți distribuie materialele pe rețelele de socializare. Astfel, prietenii persoanei care distribuie vor afla despre brandul tău și îți vor vizita site-ul.
Practic, altcineva folosește conținutul deja creat de tine, ca să împărtășească informațiile cu prietenii interesați.
Concluzii
Ca să creezi o strategie eficientă de marketing prin conținut, care să-ți aducă leaduri și vânzări, e important să-ți concentrezi atenția pe fiecare etapă din Buyer Journey.
Când vine vorba de conținut, asigură-te că este relevant și util publicului tău țintă. Astfel le poți câștiga încrederea și îi convingi că merită să-ți încerce brandul.
De la conștientizare, la conversie și până la recomandări, este esențial să fii prezent la fiecare etapă. Fiind prezent cu content strategic pentru fiecare etapă din funnel, procesele de conversie și fidelizare vin cât mai natural.
Acum că știi care sunt punctele cheie pentru o strategie de marketing prin conținut care generează constant leaduri și vânzări…
Urmează să alegi canalele online pe care vrei să te concentrezi și să creezi contentul.
Ai nevoie de ajutor cu strategia de marketing prin conținut?
Solicită un audit gratuit din partea noastră! Te vom ajuta să descoperi ce optimizări poți face, ca să-ți atingi obiectivele din business și să generezi mai multe leaduri și vânzări! Dă click aici și completează formularul!
