2023 un an nou, noi planuri, noi cărți de studiat și citit. Dacă și tu ai în plan să citești mai mult în acest an despre marketing, business, finanțe sau dezvoltare personală, am pregătit 10 recomandări de carte.
În zilele noastre, în care totul se desfășoară rapid și competiția este acerbă, este esențial să fii la curent cu strategii noi, idei de marketing, de afaceri și sisteme noi. Cărțile potrivite la momentul potrivit îți pot oferi perspective valoroase și inspirație, ajutându-te să îți dezvolți afacerea, skill-urile, să îți atingi obiectivele și să ai succes în domeniul tău.
Am căutat prin rafturile DARmedienilor și am creat o listă cu 10 cărți de marketing și afaceri pe care credem că trebuie să le citești în 2023.
Dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile de marketing și afaceri, să descoperi perspective noi, sau răspunsul la unele întrebări, ori să descoperi tool-uri noi, în anul care urmează, adaugă pe lista de ”to read”, aceste cărți.
Cărți de marketing și de afaceri. 10 de recomandări pentru 2023
1. Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani
Începem această listă cu și despre profit.
”Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani” este o carte cu și despre profit.
Ea este centrată pe modul în care întreprinderile pot să își gestioneze finanțele pentru a obține profituri mai mari. Autorul prezintă o metodă simplă, dar eficientă, pentru a face ca profitul să devină o prioritate în afacerile mici și mijlocii, în loc de a fi doar un rezultat secundar al cheltuielilor.
Mike Michalowicz a cunoscut deopotrivă culmile și abisurile antreprenoriatului. Până la vârsta de 35 de ani a creat și a vândut două companii în valoare de mai multe milioane de dolari. Ulterior, a început să investească masiv în startup-uri, ajungând astfel rapid la faliment. Dându-și seama unde a greșit, a luat-o de la capăt și a pus bazele sistemului Profit First. Tot el a inventat și Clockwork – un sistem care îți poate face afacerea să funcționeze pe pilot automat.
Și cum orice antreprenor își dorește ca afacerea lui să aibă profituri substanțiale, “Profit First” este o carte pe care nu trebuie să o ratezi. Mike Michalowicz prezintă idei clare și pași concreți pe care îi poți urma pentru a te asigura că afacerea ta devine profitabilă și îți vei atingeți obiectivele.
Dacă îți dorești și tu să înțelegi mai bine modul în care finanțele pot afecta rezultatele afaceri tale, sau să înveți cum să le gestionezi mai eficient pentru a obține profituri mai mari,
2. Inteligența financiară. Ghidul managerului pentru înțelegerea adevăratei semnificații a cifrelor de Karen Berman, Joe Knight, John Case
Nu ieșim din zona finanțelor, a afacerilor și mergem mai departe cu “Inteligența financiară. Ghidul managerului pentru înțelegerea adevăratei semnificații a cifrelor” de Karen Berman, Joe Knight și John Case.
Și tu primești datele financiar contabile ale afaceri tale și vezi uneori unii indicatori pe care poate nu îi înțelegi sau poate vrei să optimizezi unele cheltuieli ca datele contabile să arate mai bine.
Ei bine, aici vine în ajutorul tău această carte. Dacă vrei să înțelegi mai bine cifrele și să le utilizezi în mod eficient în luarea deciziilor pentru afacerea ta, pune imediat această carte pe listă.
Pentru că, în această carte, autorii prezintă o metodă simplă și accesibilă pentru a interpreta cifrele și a înțelege semnificația lor adevărată, fără a fi nevoie să ai cunoștințe avansate de contabilitate sau finanțe.
Găsești cartea, aici –
3. Ce mai e și EOS-ul asta? de Gino Wickman și Tom Bouwer
Ne mutăm din financiar în operațional, în partea de proceduri și procese, cu Ce mai e si EOS-ul asta?.
Am mers în 2022 la o mulțime de evenimente cu și despre antreprenoriat și am observat foarte multe discuții pe baza acestei cărți.
În această carte este prezentată o metodă de management și dezvoltare a afacerilor, cunoscută sub numele de EOS (sistemul de operare al afacerii). Autorii descriu EOS ca fiind un set de principii, procese și instrumente care ajută afacerile să își atingă obiectivele, să își dezvolte echipele și să își consolideze poziția pe piață.
Așa că, dacă vrei să înveți cum să îți dezvolți afacerea într-un mod mai sustenabil și să îți atingi obiectivele dvs., atunci sistemul EOS este pentru tine.
Găsești cartea aici –
4. Deep Work. Concentrarea ca superputere într-o lume a perturbărilor de Cal Newport
Într-o lume în care totul se mișcă foarte repede, suntem mereu distrași, nu avem răbdare și ne este greu să ne concentrăm, ”Deep Work” ne arată importanța concentrării în lumea modernă și modul în care aceasta ne poate ajuta să ne atingem obiectivele profesionale și personale.
Cal Newport prezintă o serie de strategii și tehnici pentru a ne putea concentra intens, într-un mediu lipsit de perturbări, lucru care ne ajută să învățăm rapid și să atingem performanța.
Găsești cartea aici –
5. Cele 4 discipline ale execuției. Cum să-ți atingi obiectivele de importanta vitală – Chris McChesney, Sean Covey, Jim Huling
Cele 4 discipline ale execuției funcționează ca un ghid practic care se concentrează pe importanța atingerii obiectivelor de importanță vitală și pe modul în care acest lucru poate ajuta o întreprindere să își atingă succesul. Autorii prezintă o metodă cunoscută sub numele de “Cele 4 discipline ale execuției”, care constă în patru pași pentru a te ajuta să te concentrezi mai bine asupra obiectivelor importante și să le atingi mai eficient.
Modelul propus este simplu, eficient și ușor de înțeles, dar mai ales ușor de aplicat. El înglobează secretul dezvoltării și al succesului. Rezultă astfel o creștere a calității muncii și un grad mai mare de implicare al echipei. Cu adevărat incredibil este faptul ca poate fi pus în practică și în ceea ce privește viața personală și familia. După ce vei parcurge acest ghid, și munca, și viața ta vor deveni sursele de împlinire și fericire pe care ți le-ai dorit întotdeauna.
Găsești cartea aici –
6. Linchpin. Ești de neînlocuit? – Seth Godin
Nu se putea să nu introducem și o carte, două, scrise de Seth Godin.
Poate ai auzit și tu expresia ”ești ușor de înlocuit”, dar ce ne facem cu oamenii care ”nu sunt de neînlocuit?”
Oamenii de neînlocuit, sunt inventivi, conduc (indiferent de funcția pe care o au), stabilesc legături între oameni, fac ca lucrurile să se întâmple și ordonează haosul. Ei găsesc soluții atunci când nu exista un set de reguli care trebuie urmate. Își încântă și își provoacă clienții și colegii. Își iubesc munca, dând tot ce au mai bun, transformând fiecare zi într-o formă de arta.
Și, da, există!
Oamenii de neînlocuit, care au un rol similar cuiului de osie, sunt plăcile turnante ale marilor organizații. La fel ca și mica piesă care împiedică roata să se desprindă de axul său. Nu sunt faimoși, dar sunt indispensabili. Iar în lumea de astăzi ei sunt cei care obțin cele mai bune slujbe și beneficiază de cea mai mare libertate de acțiune.
Tu ești de neînlocuit?
Găsești cartea aici – https://bit.ly/3Id6MPD
7. Sell Like Crazy Book de Sabri Suby
Poate ai văzut și tu reclama acestei cărți, în mediul online, dar nu ai reușit încă să o comanzi.
Dar dacă vrei să îți crești vânzările prin aplicarea unor strategii și tehnici specifice, o poți adăuga pe lista ta.
După cum spun și recenziile – „POSIBIL CEA MAI CONTROVERSATĂ CARTE DE MARKETING ȘI VÂNZĂRI PENTRU PUBLICUL LARG SCRISĂ VREODATĂ…”
Găsești cartea aici –
8. “No Filter. Povestea Instagramului” de Sarah Frier
Dacă și tu ești fan al rețelei sociale Instagram, află istoria și evoluția acesteia din cartea ”No Filter”. Sarah Frier, povestește despre modul în care Instagram a devenit una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, despre cum a schimbat industria fotografiei și a marketingului online și despre modul în care a influențat cultura pop.
Găsești cartea aici – https://bit.ly/3G6xTcx
9. Preia controlul. Cum să obții tot ce ți-ai dorit de la afacerea ta de Gino Wickman
După ce ai citit cartea numărul 3 ”Ce mai e și EOS-ul” e timpul pentru o fabulă din seria ”Tracțiune” care se adresează echipelor de conducere ale companiilor, fiind un instrument util în vederea implementării simple și eficiente a sistemului EOS (Sistemul de Operare Antreprenorial) în cadrul oricărei organizații.
Găsești cartea aici – https://bit.ly/3Q5UxWV
10. “Practica. Livrează muncă creativă” de Seth Godin
Și ultima carte din acest top, scrisă tot de dragul nostru Seth Godin.
”Practica. Livrează muncă creativă” este despre importanța muncii creative și modul în care aceasta poate ajuta o întreprindere să își atingă succesul. Practica te va ajuta să depășești blocajele și să găsești curajul de a împărtăși munca creativă cu alții. Godin insistă că blocajul scriitorului este un mit, că autenticitatea este mai puțin importantă decât consecvența și că ești un om normal dacă simți sindromul impostorului.
Găsești cartea aici –
Acum însă, am ajuns la final. Ne-am pregătit și noi lista de cărți, pentru 2023. Însă suntem deschiși și la alte recomandări de cărți.
Dacă ai o carte care ți-a plăcut și vrei să ne-o împărtășești, așteptăm titlul acesteia în comentarii.
Sperăm că îți va fi de folos această listă cu cărți de marketing și afaceri și că în 2023 va fi un an mai bun, plin cu reușite, obiective atinse, vânzări și clienți fericiți.
Succes și mulțumim că ai fost alături de noi atâția ani.
Ps – Dacă vrei să care au fost cărțile ce ne-au însoțit în 2021, le găsești pe toate aici.