0736.702.107 | [email protected]

[ De Centenar- Partea a II-a] Inspirație de la antreprenorii români!

[ De Centenar- Partea a II-a] Inspirație de la antreprenorii români!

Ziua Centenarului Marii Uniri a trecut, însă noi sărbătorim aceast mare eveniment tot anul și îl păstrăm viu în inima noastră.

Sperăm că ai sărbătorit cu fast și voie bună acestă sărbătoare unică și că ați înălțat spre cer gânduri pozitive, ați pus pe foaie planuri și în inimă vise care să aducă prosperitate într-o nouă Românie, o Românie centenară.

Chiar de Centenar, în articolul trecut am vorbit despre antreprenorii români, 15 la număr, ce contribuie activ la dezvoltarea acestei țări. 15 antreprenori care au ales să rămână în țara lor, să își realizeze visul, să dezvolte noi piețe și să demonstreze că SE POATE.

Poți citi articolul aici [De Centenar] Inspirație de la antreprenorii români!

Ca ei sunt mulți, așa că am ales să extindem lista și în articolul de astăzi.

Feedback-ul pozitiv primit de la comunitatea DAR Media ne-a îndemnat să mai vorbim despre încă 15 oameni pe care îi admirăm. Ei fac parte dintre antreprenorii români, care au ales să-și pună darurile în valoare și să facă o diferență pozitivă în societate.

Inspirație de la antreprenorii români – Partea a II-a

Florentin Banu

Care sunt napolitanele copilăriei tale?
Ale mele clar sunt Joe! În spatele acestor napolitane delicioase, stă antreprenorul timișorean Florentin Banu.

După ce a avut două falimente, în 1994 a decis să deschidă într-un garaj o mică companie producătoare de napolitane – Joe IBC. Afacerea lui a cresut repede, a ajuns astfel să aibă peste 300 de lucrători. Făbricuța lui, se transformase într-o fabrică de napolitane cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, Joe controla circa 65% din piaţa de napolitane românească.

Ca un adevărat antreprenor, după 6 de ani de la deschiderea fabricii Joe, Florentin vinde afacerea multinaționalei Nestle.

Drumul lui în lumea antreprenoriatului nu se oprește aici. După un an de la marea mutare, Florentin a investit o parte din bani în lanțul de supermarketuri Artima. Afacerea a fost și ea vândută cu succes ulterior .

În prezent, antreprenorul timișorean conduce alături de fratele său Daniel grupul BanuInvest care cuprinde afaceri în domeniul maselor plastice (Interpart Production), imobiliare (BanuConstruct) și un complex sportiv (BanuSport).

florentin banu - antreprenor roman

Felix Pătrășcanu

Știți care e cea mai mare companie de curierat din România?
Fan Courier este cea mai mare companie de curierat din România, cu o echipă de aproape 6.000 de oameni și liderul pieței de curierat rapid din România. Compania a fost fondată în anul 1998 de către Felix Pătrăşcanu, alături de fraţii Adrian şi Neculai Mihai.
Felix nu a rămas doar la această companie, el s-a implicat activ și în proiecte precum RePatriot, VreauSaFiuAntreprenor (VSFA) şi Mentoria.

antreprenorii români Felix Pătrășcanu

Dragoș Pavăl

Dedeman, liderul național în industria amenajărilor interioare și al patrulea cel mai mare jucător de bricolaj din Europa Centrală și de Est. Dedeman a fost înființat în anul 1992 de către frații Dragos și Adrian Pavăl. Compania s-a extins în primii ani mai ales în zona Moldovei. Din 2009, la șapte ani de la lansarea primului magazin, a deschis și prima unitate din Capitală.
Astăzi ”Frații Dedeman” sunt cei mai puternici antreprenori din retailul de bricolaj românesc. Ei au dezvoltat rețeaua Dedeman mizând pe strategii diferite de cele ale retailerilor internaționali.

Dragoș Pavăl antreprenor roman

Călin Iepure

Călin Iepure este un alt antreprenor pe care am avut ocazia să îl cunoaștem personal. În 2011, Călin a devenit campion al României la Public Speaking. Astăzi, coordonează cea mai cunoscută organizație de Business Networking din România – bizz.club și este fondator a mai multor startup-uri cu influență în sfera educațională: SELLification – The PROFESSIONAL’s Selling Game, De vorbă cu Antreprenorii – Platformă educațională online pentru antreprenorii români, Școala Alfa – Sistemul ALFA de dezvoltare personală și auto-educație.
calin iepure antreprenori romani

Dan Isai

Dan Isai are 30 de ani și este co-fondatorul Salad Box. A fost angajat pentru foarte scurt timp, la o bancă unde avea succes, însă nu i-a plăcut. A fondat Salad Box în Cluj, în 2012, împreună cu trei prieteni buni: Daniel Lar, Radu și Vlad Lupaș.
A venit cu ideea din Austria. Când a vorbit prima dată despre ea, despre conceptul de restaurant bazat pe salate, toți prietenii i-au spus că n-are nicio șansă. Perseverent și cu viziunea întipărită a mers mai departe. Astăzi Salad Box funcționează în 23 de orașe România și are puncte de lucru în 11 țări (precum SUA, Franța, Spania, UK, Italia, Algeria etc.).

Dan Isai antreprenor roman

Doina Cepalis

Doina Cepalis este una dintre femeile antreprenor care m-a inspirat de prima dată de când i-am auzit povestea. Ea este femeia antreprenor ce a transformat o fabrică din perioada comunistă într-un imperiu. Odată cu liberalizarea importurilor din China, Te-Rox Pașcani ajungea în pragul falimentului. Însă, Doina Cepalis a găsit o oportunitate pe care a valorificat-o la maxim. A auzit că o companie din Franța vrea să-și relocheze în Europa de Est o parte din producția de huse pentru scaunele auto pentru copii, așa că, cu o atiudine de antreprenor, Doina Cepalis a convins francezii să semneze contractul cu Te-Rox.

În 2007, fabrica din Pașcani începuse să producă huse pentru scaune auto de copii și centuri de siguranță. De la semnarea acelui contract, compania a crescut de 89 de ori.

Doina Cepalis antreprenor roman

Dragoș Anastasiu

Cine nu a auzit sau văzut măcar odată pe Dragoș Anastasiu?
Dragoș Anastasiu, este medicul român ce a renunțat la cariera din Germania și a făcut o afacere în România. Acum mai bine de 22 de ani, Dragoș a luat hotărârea să schimbe domeniul de activitate. Așa că a renunțat la medicină pentru a deschide o afacere cu autocare.

După 15 ani de muncă în Germania, Dragoș a împrumutat 30.000 de mărci și a început afacerea cu 10 angajați în România. Astăzi, este președintele grupului Eurolines, înființat în 1995, ce deține 18 firme cu activități în servicii, turism, rent-a-car, taxi, leasing și deținător al grupului german de travel TUI în România.

Dragoș Anastasiu antreprenor roman

Dan Șucu

Dan Șucu este omul din spatele Mobexpert. Înainte de acest business de succes, a lucrat ca și  ghid turistic, iar după Revoluţie a încercat calea antreprenoriatului, deschizând un minicentru de vânzări en gros. Ideea i-a venit după ce a vizitat primul târg de mobilă de la Paris, în 1993.
A început cu un spațiu închiriat de 100 de metri pătrați din București, închiriat în Unirea, unde a vândut pentru prima dată mobilă. Astăzi are o rețea de peste 400 de parteneri externi, fabrici de renume de pe trei continente, iar anul trecut a vândut mobilier de peste 827 milioane de lei.

Dan Șucu antreprenor roman
Dragoș Petrescu

Despre Dragoș Petrescu am citit în cartea ”Cei care schimbă jocul” de Mona Dîrțu și Andreea Roșca, chiar în capitolul 1 (apropo, găsești cartea aici). El și-a început drumul antreprenorial după ce a obținut prima franciză Shell, apoi în 1999 a deschis primul restaurant – La mama, cu o investiție de 11.000 de euro. A urmat mai apoi fast-food-ul BunDeTot, afacere la care a renunțat pentru că nu a fost profitabilă. Acum este proprietarul și fondatorul City Grill, Cafe, Buongiorno și Hanul Berarilor și operează Caru’ cu Bere, Pescăruș și Hanul lui Manuc branduri istorice.

Un mare ecosistem antreprenorial în care muncesc peste 1500 de angajați.

Dragos Petrescu antreprenor roman

Dan Pastiu

Dan Pastiu este primul antreprenor din Sibiu care a creat o franciză ce a devenit internațională. El a plecat după Revoluție în Germania pentru o perioadă de 2 ani, întorcându-se în România cu o mașină și o jumătate de apartament. A decis să devină unul dintre antreprenorii români cu afaceri prospere și a deschis pe rând, un chioșc, un bar, o pizzerie, un alt bar, un club, o cafenea și apoi o discotecă. Afacerile au devenit foarte populare în Sibiu, dar, ulterior a renunțat la ele pentru a deschide un fast- food pe care să îl și francizeze.

Așa a fost înființat fast-food-ul Dabo Doner, ce s-a răspândit rapid în România.

Dan Pastiu - antreprenor roman

Marius Ghenea

Pe Marius Ghenea îl urmăream în Arena Leilor – o veche emisiune pe TVR2. Marius Ghenea: a pus pe picioare şi a dezvoltat 25 de afaceri. Antreprenorul craiovean și-a început drumul antreprenorial imediat după terminarea facultății de Electronică și Telefomunicații. În 1994 a înființat împreună cu câțiva colegi compania Flamingo, care ansamba și vindea calculatoare. A crescut afacerea, ajungând să livreze calculatoare în 8 țări, iar în 2001, a decis să iasă din afacere.
Un an mai târziu, devine CEO la Flanco Internaţional, dar pune şi bazele Fit Distribution, distribuitor IT, în care a investit iniţial un milion de euro. Această firmă se dovedeşte a fi cea de care este cel mai ataşat, drept dovadă o deţine şi în prezent.

Marius Ghenea antreprenor roman

Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan este un exemplu pentru femeile antreprenor din România. A intrat în lumea antreprenorială la vârsta de 20 de ani, atunci când a făcut primul import de țesături. Astăzi compania pe care o conduce are 3 fabrici de producție, 31 de magazine, inclusiv în afara granițelor, 600 de oameni și o cifră de afaceri de peste 16 milioane euro.
Musette, companiei ei de suflet în care este acționară alături de soțul ei, se ocupă cu producția și retail-ul de încălțăminte și genți.

Cristina baltan antreprenorare romana

Radu Georgescu

Radu Georgescu, bucureștean de origine, este creatorul unui grup de firme unite sub numele Gecad. În anul 2003, a vândut către Microsoft antivirusul RAV și a primit o propunere pentru a lucra într-o funcție de conducere în cadrul companiei, însă a refuzat.

În prezent, grupul Gecad este format din Avangate, Phoenix, Axigen, ePayment, Gecad Net și ROL.ro. Stilul și atitudinea lui îl definesc ca fiind un antreprenor în serie român și investitor în companii tehnologice din România dar și din alte țări.

Radu Georgescu antreprenor roman

Cristian Logofătu

Cristian Logofătu, antreprenorul în vârstă de 37 ani, are o experiență de 11 ani ca antreprenor și CFO al Bittnet Systems – cea mai activă companie din anul 2017 în ceea ce privește utilizarea mecanismelor bursiere și este unul dintre cei mai cumpătați milionari din IT-ul românesc.

Bittnet este probabil singura companie din România care în rapoartele adresate acționarilor citează sfaturi și recomandări ale unor reputați investitori sau antreprenori – Buffett, Jeff Bezos sau Ray Dalio.

Cristian Logofătu antreprenor roman

Amalia Sterescu

Amalia Sterescu este un exemplu de curaj pentru toate femeile antreprenor. Cu o experiență de 20 de ani în conducerea echipelor locale și internațională a urmat calea antreprenorială. Astfel a lansat în România două proiecte  – Primul portal al comunităţii de outsourcing din România şi Prima şcoală de public speaking. Drumul ei nu s-a oprit aici. În 2018 a lansat proiectul Branding You, prima agenţie specializată exclusiv pe servicii de personal branding pentru profesionişti din Europa de Est.

Amalia Sterescu antreprenor roman

 

15 antreprenori, 15 povești de succes.

Aici încheiem lista cu antreprenorii români care ne inspiră  de Centenar. Ca ei sunt mulți alți antreprenori cu povești impresionante ce stau să fie descoperite și să te inspire.

În concluzie


Pentru a fi unul dintre antreprenorii români de succes ai nevoie de curaj, puțină nebunie și un vis care să îți facă inima să tresare și să te motiveze de fiecare dată când hârțogăraia și provocările operaționale sau financiare îți pun piedici.

A fi antreprenor înseamnă să pleci urechia la spusele angajaților tăi și împreună să faceți ca afacerea să prospere.
Nu cifra de afaceri te face un bun antreprenor, ci ceea ce oferi lumii prin afacerea ta. Asta poate însemna fie locuri de muncă, soluții inovative sau ajutor în cauze umanitare.

Făcând cercetări despre antreprenorii români din cele 2 articole scrise de Centernar am aflat că marea majoritate provin din familii în care nu existau antreprenori. Deci nu erau tineri de bani gata. Au pornit de jos, cu împrumuturi de la cei dragi sau de la bănci, au crezut în visul lor și au câștigat.

Tu, oare cât de tare crezi în visul tău?

Dacă ai și tu un antreprenor de succes preferat sau ca model de urmat, lasă-ne un mesaj jos, în secțiunea de comentarii și hai să facem schimb de idei! 🙂

Tu ai darul! Noi te ajutăm să-l oferi oamenilor care îl vor!

Adelina, din echipa Dar Media Marketing

PS: Mai multe despre Adelina și brandul ei personal găsești pe AdelenaBlog
IMG 4815

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *